A kosár tartalmából három faj szerepel a válogatásban: az óriás pöfeteg, a déli tőkegomba és a nyárfa-érdestinóru. A kosárban nem a nagy, hanem a piruló őzlábgomba volt, és az ötödik gomba a szemcsésnyelű fenyőtinóru volt.
Könnyen elérhető, kis odafigyeléssel felismerhető, gyakori fajokat válogattam össze. Ezeknek köszönhetően szinte egész évben gazdagíthatod étrendedet vadontermő gombával. Természetesen teljesen laikusként sose feledkezz el a szakellenőr felkereséséről! Ezek ugyan valóban jellegzetesek, de tapasztalatból tudom, hogy kezdőként az ember hajlamos júdásfülgomba helyett fekete mirigygombát, téli fülőke helyett sárga kénvirággombát, déli tőkegomba helyett fakó tőkegombát, mezei szegfűgomba helyett rozsdásszárú fülőkét (bár ezen faj szintén ehető, de közel sem olyan fűszeres mint a szegfűgomba és avaron terem), és boldogan kaszálja a védett őzlábgalócát őzlábgomba felkiáltással...
A déli tőkegomba a korai meleg hatására áprilistól terem, ha kapott csapadékot. Egészen decemberig több hullámban előjöhet. Érdemes megjegyezni helyét. Kalapbőre ráncolt, fiatalon barna, idősen bézs színű. Lemezei megbarnulnak a dohánybarna spóraportól. Tönkje galléros. Csoportosan terem. Kedvence a nyárfa.
A sárga gévagomba igazi tapló, de fiatalon zsenge, puha, akár a sajt. A fotón látható formájában ideális lecsapni rá. Előfőzés után sokféleképpen elkészíthető. Különleges csemege rántott gombaként. Nem kellően hőkezelve vagy idősebb/keményebb termőtestei gyomorrontást okoznak! Mindenféle fát megtámadó parazita gomba.
A nyárfa-érdestinóru és rokonai, a többi érdestinóru nevüket tönkjük sötét korpázottságáról kapták. Termőrétegük csöves, akárha szivacs lenne kalapjuk alatt. Spóraporuk okkerbarnás- vagy sárgás. Legtöbbjüknek húsa színeződik, a nyárfa-érdesé rózsáspirosból lesz szürkésfekete. Amíg kalapjuk kemény, addig jók, de így is alaposabban megfőzendők.
Az óriás tölcsérgomba már tipikus őszi gomba, októbertől terem, de meleg-száraz idő esetén novemberre csúszhat felbukkanása. Erdei faj. Nevéhez hűen feltűnően nagyra nő. Kalapja közepén mindig ott a púpocska. Spórapora fehér. Jellegzetesen fűszeres illatú. Gombapora kiváló ízesítő. Sajnos nem fagyálló, fagyott termőtesteit ne vedd fel!
A lilatönkű pereszke névadó tulajdonsága látható a fotón. Kalapja és lemezei halvány tejeskávé színűek. Spórapora fehér. Alapvetően füves élőhelyeken terem, de behatol a mezőről az erdő szélére a fák közé. Tipikus őszi gomba, de ritkán tavasszal is felbukkan egy-két termőtest. Aromás, egyedi ízű. Zsengén finomabb.
A kései laskagomba a téli fülőkén kívül a másik ehető gombánk, ami bírja a kisebb fagyokat. Szintén a hideg indítja be a termőhullámát. Minél hidegebb időben bújt elő annál sötétebb színű a kalapja. Idősebb, hatalmasra nőtt csoportjai rágósak, nehezen emészthetők. Kalapjait széltében laskázzuk fel. Tönkje nem fogyasztható. Spórapora fehér.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése