Helyzetjelentés

A tegnapi háztáji mini túra során egyetlen gombát találtam, valamelyik sisakgombát Galerina sp., amely nemzetségbe tartozik az amatoxin tartalmú fenyves sisakgomba G. marginata. Óvakodj a kis barna gombáktól, mert vannak köztük mérgezők is! Lőttem egy képet az apróságról és kijöttem az egyik kedvenc helyemről. Mélyebb, árnyas, hullámtéri nyárfásokban akad még cseh kucsmagomba, de a vasárnapi bejegyzésemben írtam, hogy a hullámtérnek rossz szaga van, és a hulladék mennyisége is meredek zuhanásra késztetné a gombász kedvemet. Nem lenne gusztusom felvenni az itt nőtt termőtesteket. 
 A talajnedvesség térképet még március 26-án mentettem le. Azóta további nedvességet veszített a talaj. 30%-nál az elvetett mag nem fog kikelni. Ezért láttam Doboznál, hogy már öntözik a kisebb kerteket. Ha a járvány idején kertészkedni kezdenél, figyelj oda a talajtakarásra, ne hagyd csupaszon a földet. A mulcsozás segít megőrizni a nedvességet és lebomlásával tápanyagokat szolgáltat. Másik tippem kicsit későbbre, az árnyékolás, mert a szárazabb levegő és a napfény perzselő hatása együtt égeti a növényeket.
Cinikus megjegyzés: ugye-ugye mennyire zseniális ötlet hatalmas táblás műveléssel felduzzasztani az egyedszámunkat, aztán alig száz évvel később széttárni a karunkat, hogy éhen fogsz halni, ha nincs kiskerted gazdálkodni. Remélem, a magunk generálta klímaváltozás kijózanító hatású lesz!

 Két éve április 17-én fotóztam a körösi csiperkét Agaricus annulospecialis, idén esélytelen, hogy teremni tudjon. Nem tudok jó hírekkel szolgálni, gombászatra biztatni. Ezért is változik a blog profilja. Természetbúvárként minden érdekel, ami él és mozog terepen. A gombák egyedi vonásaik miatt a kedvenceim, amiket a termőtesteik által ismerhetünk meg, hiszen a gomba "rejtőzködik". Ott van földben, fában, növényi szövetek közt. Láthatatlan óriások, amik esőre várnak. Biztosan lesz pazar termőhullámuk idén is. Türelmesnek kell lenni, és rájuk várva örülni annak, ami van, vagy megművelni kicsiny kertedet. Esetleg elmédet gyarapítani új tudással a világról. Én arról írok, ami elérhető számomra. Ideje alkalmazkodni, reagálni a kihívásokra. Az élet nem állt meg, csak átalakul. Ne keseregj a veszteségeken, mert nem jönnek vissza, inkább nézz körül az új lehetőségek után. Amíg élsz, mindig jön új kaland. Ne feledd, a gombák is mindig készek meglepni téged.

Kiegészítés: Mától hét megyében tűzgyújtási tilalom van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése