Szolgálati közlemény: ez+az

Az időjárás kegyetlen. Talán Húsvét körül várható egy esőt hozó front. Előfordulhat, hogy megismétlődik a 2011 év időjárása, ami felérne egy katasztrófával. Mindenki reménykedjen benne, hogy a légkör meggondolja magát, átrendeződik, és inkább 2010 ismétlődik meg. Az az év már megkapta a "legendás" jelzőt. Aki akkor végzett el bármilyen gombász tanfolyamot, az édenben érezhette magát. Gombabőség, áradat, telepakolt kosarak, ritka fajok nagy számban, és még sorolhatnám, hogy milyen volt 2010. A nyaralni vágyók átkozták az "óceáni éghajlatot", hogy egymás hegyén-hátán vonultak az esős ciklonok, de minden rosszban van valami jó, a gombák tobzódtak, és a gombászok örültek. Most azon töprengek, hogy mi lehet a jó az aszályban?

Szombaton kerül megrendezésre az I. Országos Amatőr Gombafelismerő Vetélkedő. Itt tényleg nem a nyeremény a fontos, hanem a tudásunk megmérettetése, és a találkozás a többi gombásszal, a rokonlelkekkel.

Sajnos a gombász fórumok bejegyzésein látható, hogy a csapadékhiány gátolja a gombák fejlődését. Elszórt piros csészegomba és cseh kucsmagomba találatokról lehet olvasni és képeket látni. Szerencsére a medvehagyma meglódult, kedvenc élőhelyein lassan már szőnyegszerűen beborítja a talajt. Gyűjtése során figyeljünk a jó fokhagymaillatára! Az őszi kikerics és a májusi gyöngyvirág leveleinek nincs hagymaillata! Mindkettő mérgező.

Megtaláltam a beállításokat, így már nem kell Google regisztráció, ha hozzá szeretnél szólni valamelyik cikkemhez. Kíváncsian várom a téma ötleteket, kérdéseket is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése