"A közösségi élet jeles eseményének számított a tökmag köpesztése (hámozása) és a tökmagolajütés. Nem lévén megfelelő adottság a kukorica termesztéshez, hiányzott a kukoricahántás. Ezt pótolta - és pótolja még ma is - a takarmánytök melléktermékeként jelentkező tökmag feldolgozása, melyet egy-egy alkalommal 4-5 család végez. A szárított magot darálják, pörkölik, majd préselik, így nyerik a sűrű, sötétbarna, kissé karamellízű olajat. Egy család 10-20 litert és készít ebből az igen értékes és egészséges ízesítőanyagból. Az igazi hangulatot persze a közös munka, a rokonsággal és más falusiakkal való találkozás, egymás ételeinek megkóstolása adja."
Szigetköztől az Őrségig, a Nyugat-Dunántúl természeti értékei
Szerkesztette: Rakonczay Zoltán
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése