Homoklakó

Egy üde lombos erdő vagy egy mesebeli fenyves, esetleg egy Óz világába illő zöld mező képe jelenik meg az ember előtt, ha gombaédenre gondol. Azonban vannak fajok, a gombavilág mindenre elszánt túlélői, akik a nehéz terepek meghódítására vállalkoztak. Ilyen a homoki fakógomba Hebeloma ammophilum. Bármennyire hihetetlen, de a homokpusztai gyepek lakója. Gyökérkapcsolt gomba, egyik hazai növénytársa a naprózsa Fumana procumbens. A nehéz élőhelyi körülmények miatt még inkább egymásra vannak utalva. A gomba adja a vizet és a tápanyagokban szegény homoktalajból nehezen összegyűjthető ásványi anyagokat, míg a bájos törpecserje kész szerves anyagokkal látja el a gombát.
A homoki fakógomba a szárazság ellenére rendes kalaposgomba termőtesteket fejleszt, amiket két módon véd a kiszáradástól: a talajban növeszti őket, ahol viszonylag védve vannak és a termőtest külseje nyálkás, ami plusz védelmet jelent. Amikor a gombák áttörik a homoktalajt, a kalapokat vastagon fedi a nyálkába ragadt homok. A "homokpanír" jellegzetes tulajdonsága.
Ha ráleltünk a termőtesteire, igazán szerencsések vagyunk. A gomba érdekes, a társnövény szép, így a természetkedvelő gombász duplán jól jár.
Érdemes észben tartani, hogy a gombák mindig készek meglepni minket. Gomba a homok pusztában? Fantasztikus!

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése