Nyálkástönkű pókhálósgomba vs. Vöröses nyálkásgomba

A két hasonmás gomba közt van egy lényeges különbség, a vöröses nyálkásgomba(jobb oldali) Chroogomphus rutilus kéttűs fenyők gombapartnere, így kizárólag erdei és feketefenyő környékén lelhetünk rá, míg a nyálkástönkű pókhálósgomba(bal oldali) Cortinarius trivialis a bükkel és a tölggyel társul, de egyéb lombos fák alatt is megtalálhatjuk. Bár fenyőelegyes erdőben mindkét fajjal találkozhatunk, hiszen a pókhálósgomba szezonja beleér a nyálkásgombáéba, ami inkább őszi faj.
Fotóik alapján tényleg hasonlítanak egymásra, azonban szembetűnő a pókhálósgomba díszesebb, többszörösen öves tönkje. Ez a díszítés nyálkás, innen kapta a nevét. A kalapja szintén erősen nyálkás. A fiatal termőtesteken látható a burok maradványa, ami a kalapszéltől a tönkig tartó "pókfátyol". A lemezek színe kezdetben halvány kékesibolya, majd később a rozsdabarna spóraportól elszíneződnek. A húsa halványsárga, tönkben barnás színű. Nincs feltűnő illata, íze. Fogyasztási értéke nem ismert, sok rokonfajjal összetéveszthető a változatos megjelenése miatt. Inkább ne kísérletezzünk a pókhálósgombákkal, mert van köztük néhány súlyosan mérgező.
A vöröses nyálkásgomba nevében benne van, hogy nedvesen nyálkás, de azért ez nem annyira zavaró tulajdonsága. Feltűnő a kalapja közepén lévő púp, ami hegyesebb mint a pókhálósgombáé. A kalapszíne rézvörös, narancsbarnás. A ritkán álló, vastag lemezei a tönkre mélyen lefutnak. Fiatalon narancsos színűek, majd a feketésbarna spóráktól elszíneződnek, bíborbarnából feketésbarnák lesznek. Szintén van részleges burokmaradványa, ami később szálas gallérzónaként látható a tönkön. A húsa a tönk aljában élénksárga. Illata gyümölcsszerű, íze kissé fanyar. Szerepel az árusítható fajok listáján. A kéttűs fenyőkhöz való kötöttsége, a lemezei, a púpos kalapja és enyhe nyálkássága, valamint tövének sárga színe jól felismerhetővé teszi. Gyakran tömegesen terem a kedvenc élőhelyein.

Megjegyzés: A nyálkástönkű pókhálósgomba és a vöröses nyálkásgomba fotójának eredetije a nevükre kattintva nézhető meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése