Csalán, gomba, tarack

A nagy csalán Urtica dioica a nitrogénben gazdag talajokat kedveli. Ezért az emberi településeken rendkívül elterjedt, közismert „gyom”növény. Nem tartom igazi gyomnak, mert gyógynövény, és jó zöldtrágya készíthető belőle. Sajnos kellemetlen a csípése, de a friss, tavaszi hajtások főzve már nem csípnek. Találtam egy jó csalánleves receptet. Szerintem segít közelebb hozni hozzád is a csalánt, ami az egyik legjobb „gyom”növényünk.
A képen látható csalánhajtáson egy rozsdagomba faj látható, a Puccinia caricina. A rozsdagombák paraziták. Gyakran kísértik a gyeprajongókat, mert igencsak kedvelik az agyondédelgetett pázsitot. Sose fogom megérteni, hogy minek kell olyan helyen is angolos gyeppel kínlódni, ahol azt lehetetlenség fenntartani.
Nálam remekül elvan a tarack
Agropyron repens, ami minden tekintetben életrevaló és nyírva meglepően jól néz ki. Egyébként a „kertművelő átka” szintén gyógynövény, mindenen átkúszó tarackjaiból vizelethajtó tea készíthető. Kétségtelenül utálatos egy gyom, de rettenetes életereje lenyűgöző.
A környezetünkben található növények közül a legtöbbnek van valamilyen pozitív hatása. Kár, hogy a környezetszennyezésünk miatt ellenjavallt a településeinken élő vadnövények gyűjtése és elfogyasztása. Pedig soknak ehető a hajtása, gyökere, virága, illetve gyógytea készíthető belőlük.
Fel-fel a természetbe! Ott talán kevésbe szennyezettek a növények.
Ui.: Majd lesz egy cikk a gombák nehézfém tartalmáról.

Megjegyzés: A képet innen vettem. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése