C-betűs lepke

Március 21-én, a tavaszi napéjegyenlőség utáni napon felbukkant az első lepke a kertemben. A c-betűs lepke Polygonia c-album egy tujaágra szállt rá, hogy napozzon. Óvatosan az elülső lábaihoz értem, mire ő átsétált az ujjbegyemre. Aztán fáradtan a tél megpróbáltatásaitól napozott tovább. Bőven volt időm fotózni.
A c-betűs lepke hazánkban gyakori.
Nevét a szárny fonákján látható ezüstös mintáról kapta, ami hasonlít a latin ábécé "c" betűjére. A hernyója szinte mindenevőnek tekinthető, nem specializálódott egyetlen növényre. A most repülő példányok átteleltek, és ők fognak gondoskodni az idei első nemzedékről. Ha meglátnánk hernyóját a kertünkben, hagyjuk békén, mert nem okoz kárt.
A nappali lepkék színesebbé teszik az életterünket. Érdemes őket a közelünkbe csalogatni egynyári virágokkal és virágos bokrokkal. Különösen kedvelik a nyári orgonát.
Ha lepkebarát kertet akarunk, ültessünk csalánt, mert tápláléknövénye a nappali pávaszem, a kis rókalepke és az Atalanta-lepke hernyóinak. Mindhárom védett lepkénk. Ráadásnak a csalán vértisztító hatású gyógynövény és jó zöldtrágya.
A természetközeli kerttel védelmet nyújthatunk a vadon élő állatoknak. Kölcsönösen jól jár ember és állat, mert a biológiai sokféleség nélkül az emberiség komoly bajba kerülne.

2 megjegyzés:

  1. Pár napja fedeztem fel a blogodat. Nagyon tetszik, színvonalas, pontos...és ráadásul napi rendszerességgel írsz bele. Gratulálok!

    VálaszTörlés