Hársfa és gombái

Az európai hárs Tilia x europae a nagylevelű T. platyphyllos és kislevelű T. cordata hibridje. A hársak népszerű parkfák, de elegyfaként megtalálhatók hazai növénytársulásainkban is. Különösen népszerű városi fa az ezüst hárs T. tomentosa, ami jól bírja a városi körülményeket. Ennek csak egy hátulütője van, a finom kis szőrei, amitől én virágzási idejében hatalmasakat tüsszentek. Egyébként nem öli a méheket, egyszerűen nyáron sokkal kevesebb a virágzó növény és a méhek végkimerülésig gyűjtik a nektárt és pollent az ezüsthárson. A nagylevelű és kislevelű korábban nyílik, virágaikat gyógyteaként hasznosítjuk. A hársfaméz is gyógyhatású. A lényeg, hogy mindhárom hársunk hasznos, és gombász szempontból is érdekesek, mert társulnak a kedvenceinkkel. Külön csak hársra specializálódott gombát nem találtam, összefoglalva tinóruk, susulykák és galambgombák szeretnek együtt élni velük. A tinórualkatú gombák nagyobb fajszáma feltűnő. Például van egy kis hársfacsoport az egyik indikátor helyemen, ahol a legtöbb helyben élő tinórunk megtalálható. Egyébként társulnak tömlősgombákkal is, például nyári szarvasgombával Tuber aestivum. Ezért lehet kapni szarvasgombával mikorrhizált hársfa csemetéket is.
A cikkben szereplő gombák fotóján észreveheted a hársfa partnerre utaló jeleket. Bizony, ezen gombákat mind hársak társaságában örökítettem meg az évek során.


A téglavörös susulyka Inocybe erubescens kalaposgomba Agaricales, és az egyik fontosabb mérgező gombánk. A megye igen jól áll susulykák tekintetében. Sajnos nemzetségükben több muszkarin tartalmú mérgező faj van. Ezért mindegyikük kerülendő.
A fésűs galambgomba Russula pectinata a Russulales rendet képviseli a cikkben. A galambgombák közismertek és kedveltek. Az enyhe ízűeket gyűjtjük, a csípőseket békén hagyjuk. Sajnos a fésűs is csípős. Ezt a csípősséget ne a paprika alapján képzeld el. Egészen más, nagyon kellemetlen.
Az osztott pöfeteg Pisolithus arhizus a tinórualkatúak Boletales sorát nyitja. Nagyon egyedi gomba, ezért külön cikkben mutattam be részletesebben. Érdemes elolvasni. Nemcsak hársakkal társul, találtam már gyertyánok társaságában is.
A leopárd-áltrifla Scleroderma areolatum és rokonai, ezek a kemény gumi állagú golyóbisok darált mákra emlékeztető belsejükkel, nem ehetők, gyengén mérgezők. Régebben a tudatlanoknak szarvasgombaként adták el. A linkelt cikkben a nyári szarvasgombáról írtam, ami egészen másként néz ki mint az áltrifla.
Az útszéli tinóru Hortiboletus engelii a kis termetű "nemezestinóruk" egyik képviselője. Rokonai is szívesen társulnak hársakkal. Mind jó ehető gombák, amíg nem penészesek és csövecskéik nyílása szűk. Az útszéli könnyen felismerhető a tönkbázisában látható répaszínű pettyekről.
A kesernyés tinóru Caloboletus radicans hatalmas méretű, kalapja akár 20 centi átmérőjű is lehet. Azonban kékülő sárgás húsa élvezhetetlenül keserű és alaposan megfőzve és gyomorrontást okoz, vagyis gyengén mérgező. Szürke kalapja, sárga csövecskéi és sárga tönkje elég jellegzetes megjelenésűvé teszi. Hamar megismered és a helyén hagyod.

Megjegyzés: A nyitóképet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése