Júliusi naptár

2020 hetedik hónapja kezdődött el, régi nevein Szent Jakab hava, Nyárhó, Áldás hava. Az idei naptárlapokat a tavalyi fotóimmal illusztrálom, a katángkórót és a málnavörös tinórut is 2019 júliusában fotóztam. Két kedvencem. A katángot a termesztett változatának gyökérzetéből készített pótkávé és kék virágai miatt kedvelem. Gyerekkoromban nagymamámnál zománcos bögréből sokszor ittam tejeskávét, és a nyári reggeleken mai napig szívesen gyönyörködöm a virágaiban.
A málnavörös tinóru Kétkörösköz gomba különlegessége. Ritka faj, nálunk mégis gyakori. Tölgyültetvényeink karakterfaja. Egyes termőfoltjain egyszerre akár harminc termőtestére is rálelhetsz. Kis mérete és ritkasága, csak látszólag gyakori(!) miatt esztelenség étkezési célra gyűjteni! Rózsaszín tönkjéről és rózsás majd borvörös csövecskéiről könnyedén felismerhető.
A málnavörös linkjére egy 2017-es július eleji helyzetjelentést tettem be, aminek szövege majdnem szó szerint illik a mostanira is. Az év hetedik hónapja felemás gombász szempontból. Érdemes elolvasni a tavalyi visszatekintőt a hónapra. Idén bonyolítja a helyzetet, hogy három hónapig tartó tavaszi aszályra jött az egy szem esősebb június és bár a 100 mm eső helyben pont feltöltötte a talajt, de utánpótlás, további esők nélkül a kánikula miatti gyors száradás végez a termőhullámmal. Ha igazán pechesek vagyunk, akkor novemberig várhatunk az újabb esősebb hónapra, ahogy az történt tavaly. A horrort fokozta, hogy a Szigethegység sem kapott esőt, olyan száraz volt októberben, hogy egy szikrától lángba borult volna az egész. Remélem, hogy nem ez a horrorisztikus jövő válik valóssággá és késő őszig valamelyik hónap még hozni fog pozitív csapadékanomáliát. Majd kiderül. Érdemes átböngészni előző évek nyári bejegyzéseit, hogy képet legyen róla, mire számíthatsz a legmelegebb időszakban.
Elindultak a nyári táborok. Sokan mennek vízpart helyett az erdőbe hűsölni. A magas UV sugárzás miatt jobb a fák alatt. A nyár is lehet az az évszak, amikor felfedezed hazánk erdőit. Jó túrázást kívánok! Én pedig futok a gombák után.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése