Töpörtyűnyi földi kincs

Az üreges szarvasgomba Tuber excavatum a valódi szarvasgombák közé tartozik.
A Tuber nemzetség fajai "A" szarvasgombák. Érdemes a latin nevet figyelni a gombáknál is, ha el akarunk igazodni köztük. Hiszen számos földalatti gombát nevezünk szarvasgombának, miközben egészen más karakterű és rendszertani besorolású fajok. A gasztronómiai értékük és konyhai felhasználásuk közt szintén nagy eltérések vannak.
Az üreges szarvasgomba kicsi, maximum 3 cm átmérőjű. Húsa kemény, de finom. Ugyan aromája jelentősen elmarad a nagy szarvasgombákétól, de ételízesítésre ugyanúgy fel lehet használni. Kellemes és erőteljes főtt kukorica illata van. Nyersen kóstolva mogyorószerű az íze. Könnyű felismerni a nevét adó tulajdonságáról, hogy egy nagy üreg van a belsejében. A mérete, fiatalon okkersárga, idősen sötétbarna színe, és felszínének korpázottsága szintén segíti a felismerését. Az egyik leggyakoribb szarvasgombánk, meszes talajú tölgyesekben, bükkösökben él.
Tavasztól őszig terem a felszínhez közel. Szerintem a szarvasgomba keresésre betanított kutyák megtalálják. 
Ázsiai rokona, a Tuber pseudoexcavatum nagyobb méretű és aromásabb, így van piaci értéke, míg az európai üreges szarvasgomba inkább a hobbi gombászok kedvence lehet. Ha rátalálnánk, ne dobjuk el, mert érdemes megkóstolni. Ne feledjük, aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

2 megjegyzés:

  1. A mérete sokkal nagyobb is lehet mint 3 cm. Mi találtunk nem egyszer tyúktojás nagyságút is :)
    Fiatalon valóban nagyon finom, az idősebbet (ezt pont tegnap hallottam) érdemes lereszelve pl., pesztoban használni.
    Szemere-bácsi mézbe mártogatva ropogtatta el.

    Imre

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Örülnék egy tojás méretű üreges szarvasgombának. :-)
      Megkedveltem.

      Törlés