Lila végzet

A lilás réteggomba Chondrostereum purpureum "lassan járj, továbbélsz" elvet vallja és gyakorolja. Kertészeti átokcsapássá változhat, ha a gyümölcsfák oltásakor a vágás helyén bejut a fába. Erre mindig van esély, hiszen a gombaspórák a szelek szárnyán bárhová eljuthatnak.
A lilás réteggomba évekig fejlődik a fatestben. Jelenlétére a levelek színváltozása hívja fel a figyelmet. Az ólomfényűség jól látható a bal oldali mandulahajtáson. A jobb oldali hajtás egészséges. A kettévágott ágakon belül a fatest sötét elszíneződése a gomba maga. Évekig "bujkál" a fában, és megerősödve kezdi el növeszteni a termőtesteit. Gyakran csak termőréteget alakít ki, ami a fa külső részére simul. A teljes termőtest félig szabadon áll, 2 mm vastag és több centiméter átmérőjű lehet. Fiatalon élénk lila színű. Elöregedve vagy kiszáradva fakó barnás-sárga lesz. Ilyenkor nehéz megkülönböztetni a rokonaitól. A termőtestek széle fehér. A lilás réteggombának étkezési értéke nincs.
Elsősorban korhadékbontó, és másodsorban sebzési parazita. Sajnos nincs ellene hatásos növényvédelmi módszer, hiszen a fán belül van. A fák oltásakor, metszésekor kell odafigyelni, és szakszerűen végezni a két feladatot. Az ólomfényű leveleket hozó ágakat az egészséges részig vissza kell vágni és elégetni. A sebet lefedni.
Az erdészetek számára szintén gondot jelenthet, mert nyárfától kezdve a tölgyön át a juharig bármit megfertőz, ha nyitott sebre kerülnek a spórái.
Sajnos a taplóalkatúak Polyporales rendjébe zömében kettős életmódot folytató gombák tartoznak és lehetőségeik szerint hol paraziták, hol korhadékbontók. A lilás réteggombánál is vannak ádázabb taplók.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

1 megjegyzés: