Helyzetjelentés

Tegnap szürkületkor a kertemben találtam a rétgombákat Agrocybe. A hullámzó frontból lehullott csapadék helyi ajándékai.
Sajnos a kánikula leállítja a gombák fejlődését. A szélvédett nyugati, északi tájolású hegyoldalak és völgyek lehetnek a kedvenceink menedékei az esővel bőven megáldott tájegységeinkben. Ilyen például a Mecsek. Ott tutira leesett cirka 100 mm eső. Szerencsére rövid ideig tart a nagy meleg, és jövő hét csütörtökön egy újabb front esőt hoz és lejjebb viszi a hőmérsékletet. Könnyen lehet, hogy rövid időn belül előjön a császárgalóca Amanita caesarea a Mecsekben.
Reggel kimentem a piacra, és megnéztem a helyi szakellenőr gombakínálatát. Az erdélyi hegyekben lefutott a vargánya első hulláma, csak 5-6 termőtestet talált. Hozott kb. 2 kg rókagombát Cantharellus cibarius. pár deka galambgombát is. A kedvencemet azonnal észrevettem, a varashátút Russula virescens. A fő gombája a maga termesztette barna kétspórás csiperke Agaricus bisporus volt.
Több piacon a héten árultak mezei szegfűgombát Marasmius oreades. Pech, hogy a rétek, mezők nyílt terepként védtelenek a napfény szárító hatásával szemben. Elsőként száradnak ki. Holnap még érdemes a kora reggeli órákban körülnézni a füves élőhelyeken. Aztán ott egy időre eltűnnek a gombák.
Az erdők, ha nem lesz szél, jobban őrzik a nedvességet.
A kánikula miatt inkább menjetek vízpartra. Néhány jó tanács. Ne feledkezzetek meg a napfényvédelemről! 11-15 közt ne tartózkodjatok nyílt terepen, mert hőgutát kaphattok! Felhevült testtel ne ugorjatok vízbe, mert leállhat a szívetek! Kizárólag kijelölt strandokon menjetek fürödni! Az élővizek, pl. a nagy folyóink még a jó úszókat is meglephetik erős sodrásukkal és örvényeikkel. A vízbefulladás pocsék halál. Legyetek körültekintőek és óvatosak.
Jó szórakozást és pihenést kívánok!

Figyelmeztetés: A gyilkos galóca Amanita phalloides szintén teremni kezdett! Laikus ismerőseinket figyelmeztessük, hogy túrázás során ne szedjék fel (de ne is rúgják fel) a fehér lemezű, galléros, bocskoros gombákat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése