Gombavilág különcei 6.

A hólyag likacsosgomba Cryptoporus volvatus a likacsosgombafélék Polyporaceae családjának egyik legfurcsább gombája. Talán az egyetlen, aminek teljesen zárt a termőteste fiatalon.
A múlt héten bemutatott gombákkal ellentétben a hólyag likacsosgomba megtartotta a családra jellemző csövecskés termőréteget, amit hártyával takart el. Látszólag rosszul tette, hogy megakadályozta a spórák szabad hullását, de jó oka volt az egyedi trükkre. Amikor a spórák érni kezdenek, akkor a hártyán lyuk keletkezik. A nyíláson át az élelmet keresgélő ízeltlábúak be tudnak jutni a termőtestbe. A farontó bogarak terjesztik el a spóráit, ugyanis megeszik azokat a csövecskékkel együtt. Amikor a bogár másik fára száll le, hogy gondoskodjon a saját fajfenntartásáról, a potyautasa is új otthonra lel.
A farontó bogarak sokkal megbízhatóbb spóraterjesztők mint a szél.
A hólyag likacsosgomba fenyőfélék korhadékbontója, és a bogaraknak köszönhetően gyakran elsőként jelenik meg a holt fákon. Észak-Amerika és Ázsia mérsékelt égövi területein mindenfelé megtalálható. Picike gomba, általában 5 cm átmérőjű és majdnem gömb alakú. Termőtestei magányosan, vagy csoportosan nőnek nyáron és ősszel. Enyhébb időjárás esetén télen is. Az érett gombák felülete lakkszerűen fényes, krémsárga vagy cserszínű.
A hólyag likacsosgomba semmivel sem téveszthető össze.

Kiegészítés: Közeli rokona a pecsétviaszgomba Ganoderma lucidum.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése