Fehér királynő

A cikket nem ajánlom gyengébb idegzetű olvasóknak és gyerekeknek, mert túlságosan szókimondó.


Az isztriai szarvasgomba Tuber magnatum az egyik legkiválóbb fűszergomba. Jelentős fűszerező értéke viszont nem indokolja az árát, amit sokkal inkább köszönhet a vélt hatásainak és a nagyon gazdagok kivagyiságának. A szarvasgombákat régóta afrodiziákumnak tekintik. Abba persze kevesen gondolnak bele, hogy a mindenkori jó szexhez három feltétel kell: egészség, önismeret és kölcsönös vonzalom. Néhányan placebóhoz nyúlnak, és kiadnak több ezer dollárt egy gombáért. Mindig elképedve figyelem az emberek irracionális tetteit. A szarvasgomba ára egyedül a kereskedőknek jó. A gombakereskedő a mosolya mögött végtelenül cinikus ember lehet. Én is az lennék az emberi hülyeség vámszedőjeként.
Maradjunk két lábbal a talajon. Tény, hogy van benne egy feromon hatású vegyület, ami nagyon vonzza a nőstény disznókat. Ezért használták sokáig a sertést gombakeresésre, majd inkább áttértek a kutya használatára, mert a disznók igyekeztek megenni a "drága" gombákat. Sokáig a szarvasgomba gyűjtőknél gyakori volt, hogy hiányzott egy-két ujjuk. A disznójuk leharapta.
A szarvasgomba leginkább a férfiakat izgatja, mert magas ára miatt státuszszimbólumnak is tökéletes. Egy vélemény szerint, Magyarországon azért nem kedvelt a szarvasgomba, mert a nők kevésbé szeretik lenyelni a férfiak spermáját. Azért a másik oldalról is megnézve a "problémát", nem ismerek férfit, aki lenyalná tenyeréről testének "nemes" nedvét önkielégítés után. Ha a férfi undorodik a spermától, miért is várja el, hogy a nő kívánja? Ez sem szól másról, mint a pozícióról, ki vezeti a másikat. Ki az erősebb. Ki tudja továbbörökíteni a génjeit.
A halálfélelem a másik sarkalója a szexualitás túlhangsúlyozásának. Az utódainkkal intünk be a halálnak. Mi meghalunk, de a gyerekeink továbbélnek. Azonban az egyéni önzésre nagyban építő fogyasztó társadalmunkban a szexualitás összekapcsolódott a virágzó fiatalság mítoszával. Sokan betegesen félnek az öregedéstől, a természetes hanyatlás tüneteitől. Szex, fiatalság, erő, hatalom. Erre buknak azok, akik több ezer dollárért gombát vesznek.
Megállapításaimmal lehet vitatkozni, és megjegyezni, hogy ez csak egy fűszer. Valóban az, egy fűszergomba. Azonban kereskedői érdekek miatt csinos körítéssel vették körül a föld ajándékát.
Tehát nem kell asztal alá borulni, ha idén is "rekord áron" fog elkelni egy-egy isztriai szarvasgomba, a gombák fehér királynője.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése