Tinóru lilában

A Boletus violaceofuscus Ázsia egyik csodája. A nemzetségneve jelzi, hogy a nemes tinóruk, vagyis a vargányák rokona. Az eddig bemutatott két lila tinóru a Tylopilus nemzetségbe tartozik: Tylopilus plumbeoviolaceus, Tylopilus alboater.
A mai gombaportrém hőse Kína, Tajvan, Japán és Ausztrália erdeiben él. A teafélék Theaceae családjában található Gordonia nemzetség fatermetű fajaival és tölgyfákkal társul mint gyökérkapcsolt gomba.
Közepes méretű termőtestei vannak. A kalapátmérője általában 4-9 cm, tönkje 6-8 cm hosszú, 1-1,5 cm vastag. A csövecskéi fiatalon fehérek, idősen sárgák. Spórapora olívabarna színű. Kalapbőre gyakran sárga-lila foltos. Húsa fehér színű, nincs különösebb íze, illata. Ennek ellenére gyűjtik és árusítják, mert gyakran tömegesen terem mint például nálunk a nemezestinóruk (Xerocomus nemzetség).
Jellegzetes külseje miatt elég nehéz összetéveszteni más gombával. Talán ezért is kedvelik a kezdő gombászok Japánban és Kínában.


Kiegészítés: Egyik információforrásom szerint már át lett sorolva a Xanthoconium nemzetségbe. Erről a tinóru nemzetségről még nem is hallottam. Többet kell megtudnom róla.

Megjegyzés: A kép eredeti helye megszűnt. Nem tudom linkelni.

4 megjegyzés: