Még egy nap

A napok óta hazánk felett veszteglő hullámzó front 24 órán belül elhagyja térségünket. Azonban ma még újabb zivatarokat fog létrehozni, amik ismét leginkább szupercellák lesznek.
Ritkán tapasztalt helyzet állt össze pár nappal korábban. Évek óta figyelem az időjárást, de ennyire optimális, szupercella gyártó időt még nem láttam. Olyan a légkör, mint valami gigászi jégkrémbolt, ahol a viharvadászok kedvére állítottak össze egy ínycsiklandozó jégkrém különlegességet. Minden van a légkörben, ami "jó kis" szupercellákhoz szükséges. Ilyesféle szakszavak röpködnek a szakportálon: szélnyírás, hideg teknő, meleg-nedves szállítószalag. Tényleg minden van, ami a szupercellához kellhet.
A május eleji helyzet egészen más volt, és mégis hetedikén kialakult egy forgó zivatar Békés megyében. Elneveztem meglepetés cellának, mert senki se számított rá. Akkor országosan semmiféle jele sem volt ilyesféle szörnyetegnek. A nagyra nőtt példány Békéscsaba határáig jutott. Utolsó perceiben sikerült lefotóznom a magányos szupercellát.
Egy hónappal és két nappal később a hullámzó front miatt sorra pattantak ki a májusi példányt is leköröző óriások. A június kilencedikei Pécs-Szeged szupercella rekordgyanús példány volt, mert három országot érintett és legalább hat órán át fennmaradt. Horvátországból indult, végigsöpört Magyarország déli részén, aztán az utolsó erejével a keleti határt is átlépte és bement Romániába. A hosszú életű óriás előtt Békés megyében kialakult egy rövid zivatarlánc, aminek vezető cellája szintén villámgyorsan szupercellává fejlődött, és jelentős jégkárokat okozott. Hihetetlen szerencsém volt, hogy lakhelyemet csak a széle érintette. A jeges záporába kevert 3 centis jégszemek ellenére, amik nagyot szóltak az ablaknak és a tetőnek verődve, semmiféle kár nem érte a kertemet. Azonban a veszély még egy napig fennáll. Itt dél-keleten akár tornádó is kialakulhat. A szupercella.hu a mai napra szintén adott ki figyelmeztetést.
A 90-es években az egyik kedvenc filmem a Twister volt. Akkoriban sokkal jobban szerettem volna "nagy viharokat" látni. Harmincon túljutva még mindig lenyűgöznek a forgó zivatarfelhők, de már kevésbé tapsikolok, ha egy elindul felém. Tegnap átlépve a józan eszemen az utcáról fotóztam le a cikkhez mellékelt képen látható kisebb példányt. Azért ennek jóval nagyobb testvérét jobb fedett helyről szemlélni.

3 megjegyzés:

  1. Szia kedved Andrea!
    Remélem nem baj, hogy letegeztelek!
    Most találtam rá az oldaladra és nagyon tetszik!
    Jó egészséget és kitartást kívánok a továbbiakhoz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nem haragszom a tegezésért. A lazább stílust jobban szeretem. :-)
      Köszönöm a jó kívánságaidat!
      Idén tartani fogom a napi frissítését. Ugyan néha beüt nálam a "jóból is megárt a sok" sokk. Azonban jó ügyet találtam magamnak, mert a gombákról sok a tévhit, és a kevés információ miatt a legtöbb ember tart a gombáktól. Pedig nélkülük tényleg nagy bajban lennénk.
      Üdv,
      Andrea

      Törlés
    2. Hát én nagyon szertem a gombákat! Főleg a kézzel foghatóakat! :)
      Egy biztos +1 olvasóra szert tettél! :)

      Törlés