Rókagombának álcázza magát
A narancsvörös tölcsérgomba Hygrophoropsis aurantiaca első ránézésre tényleg hasonlít a közkedvelt sárga rókagombára Cantharellus cibarius.
Szerencsére a hasonlóság csak felületes, jobban megnézve a termőtestét
egyből lelepleződik. Az első gyanús tulajdonsága, hogy a tönkre mélyen
lefutó, villásan elágazó lemezei vannak. Ha megnyomkodjuk, kettévágjuk,
akkor megtapasztalhatjuk, hogy halvány narancssárga vagy krémsárga húsa
puha, egyáltalán nem olyan kemény és ruganyos mint a rókagombáé. Ha
megszagoljuk, garantáltan nem érezhetjük a rókagomba paprikára vagy
kajszibarackra emlékeztető illatát. Húsának nincs jellegzetes íze,
illata.
A kalapja már fiatalon tölcséresedni kezd, ami miatt hasonlít a tölcsérgombákra is.
Meglepő, de tény, hogy egyik közeli rokona a begöngyöltszélű cölöpgomba Paxillus involutus. Mindketten a tinóruk rokonsági körébe tartoznak. Bizony egy rendben vannak a jó vargányákkal.
Az álrókagomba nem ehető. Egy cukoralkoholt tartalmaz, amit nem tudunk
megemészteni, így hasmenést okoz. Inkább hagyd a helyén, és keresd meg
az igazi rókagombát.
Megjegyzés: A képet innen vettem.
[IMG]http://i49.tinypic.com/213hqhx.jpg[/IMG]
VálaszTörlés[IMG]http://i50.tinypic.com/29fbl80.jpg[/IMG]
cegunk udvaran bukkant fel ma reggel, valami csiperkenek neznem de mintha nem vagyok teljesen biztos benne.
sargas barna kalap, barna kozponttal, kisse repedezo, kisse hamlo es kisse szalas/szivos.
barnas lemezek.
feheres-sargas tonk, szalas/kemeny, feketes gyuru zonaval
szaga kellemes csiperkeszag
husa sargasbarnas a kalapban.
Ez nem csiperke. Valami más. :-)
VálaszTörlés