Akár az olvadt sajt

A hálós nyálkagomba Hemitrichia serpula termőteste látható a képen. Ez a furcsa képződmény picit hasonlít az olvadt sajtra, és jóval nagyobb területet is elboríthat.
A hálós nyálkagomba se nem állat, se nem gomba, hanem valami más. A nyálkagombák
Gymnomycota közé tartozik. Ezek gombaszerű egysejtűek az amőbák Amoebozoa közt. Az amőbáknak független országa van a valódi sejtmaggal rendelkező élőlények, eukarióták birodalmában.
Az amőbákat sokan ismerhetik, hiszen bennünk is van egy amőbára hasonlító sejt, a nagy falósejt, vagyis a makrofág, ami az immunrendszerünkben a takarító, mindennel leszámoló, szerepét tölti be.


A videóban egy óriás amőba Amoeba proteus bekebelez egy papucsállatkát Paramecium caudatum. A fagocitózis, vagyis a bekebelezés drámai folyamatának megörökítését a technika tette lehetővé.
Lenyűgöző, hogy egyetlen sejt is teljes értékű élőlény. Minden kedves anyukát és apukát bátorítok egy "gyerek" mikroszkóp beszerzésére, mert az egysejtűek megfigyelése szórakoztatóbb bármelyik tévéműsornál. Ezek nem egzotikus állatok, szinte bárhol begyűjthetők.

A nyálkagombák életük egy szakaszában önálló sejtekként, mixamőbaként élnek, de a szaporodás érdekében összegyűlnek, egyesülnek. A közös nyálkagomba telepet plazmódiumnak nevezik. Ez a képződmény gyakran színes, és megjelenésében emlékeztet a gombák szaporítóképleteire. A hasonlóság nemcsak látszólagos, a plazmódium sejtfallal rendelkező spórákat termel.
A hálós nyálkagomba termőteste eres, hálózatos. Kezdetben fehér, majd sárga, végül barna. Az érett termőtesteken a kétrétegű burok felreped, és kiszabadulnak a sárga spóratartó-szálak "bolyhocskái", amiket a szél könnyen felkap és messzire visz.
A hálós nyálkagombára bármelyik árnyas, nedves erdőnkben rálelhetünk, mert világszerte elterjedt faj, azonban nem túl gyakori.
A nyálkagombák közül korábban bemutattam a vörös málna-nyálkagombát
Tubifera ferruginosa.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése