Gomba gombának farkasa 2.

A meddő döggomba Entoloma abortivum a "Gombavilág különcei" sorozatomban is szerepelhetne, mert a talajon élő rokonaival ellentétben a korhadó fákon jelennek meg a termőtestei. A kalapos formája jellegzetesen döggombás. Ha nem a fán nőne, elég nehéz lenne megkülönböztetni a rokonaitól.
A rendes kalapos gombák mellett lévő három fehéres "gumó" nem egy fura pöfeteg, hanem szintén a meddő döggomba, csak a másik, "meddő" alakja. Ugyanis ez a döggomba egy parazita. A tuskógombák Armillaria nemzetségének tagjain élősködik, így az agresszív farontó gyűrűs tuskógombán A. mellea is. Amikor a gombafonalaival átszövi a tuskógomba termőtesteit, akkor képződnek a furcsa gumók.
A gumók belseje rózsaszínnel márványozott. Húsuknak uborkás, lisztes illata és tuskógombás mellékíze van. 20 perces főzés után ehetők. Észak-Amerikában egyes gombászok gyűjtik és megeszik. A gyűrűs tuskógomba talajban rejtőző famaradványokon is megjelenik, ilyenkor mindketten talajlakó gombáknak tűnhetnek. Az amerikai gombászok a földön talált meddő döggomba gumókat "földi szilváknak" nevezik.
Hazai előfordulásáról még nincs információm, de megkérdeztem a gombászközösséget. Ha kapok választ, este kiegészítem a cikket.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése