GombaszezON

A vízhiány még mindig 130 mm egy méteren a talajban, de a felső 20 centi nedvességtartalma 82% és a levegő páratartalma is nagyobb, így Békés megyében a gombák, a kedvenceink beindultak. A vizsgálóban mobillal készítettem pár fotót, ami mutatja a gombák növekvő produktivitását. Szerencsére még jönnek esők, és keményebb fagyra sem kell számítani, ami nagyon kedvező a gombák és gombászok számára. Egyelőre a korhadékbontók teremnek, de vannak fákkal társuló késő őszi nemzetségek mint például a csigagombák, amely nemzetség helyi képviselője a tölgyesekben az olajszínű kimondottan jó, ehető gomba. Meglepő módon a melegkedvelő galócák közül pont a halálosan mérgező gyilkos is képes novemberben teremni, tehát figyelem a helyi lakcímeit. Ezt a gombát mindenképpen ismerned kell, ha "természetben" szeretnél ehető termőtesteket gyűjteni!
A mai fotóimon csak korhadékbontók szerepelnek.
A mezei szegfűgomba kapcsán legyél körültekintő, hogy gyűjtése során ne szedjél közzé más apró gombát! Meglepően erős, szívós tönkje, ritkán álló lemezei, amik világos színűek maradnak hiszen fehér spórapora van, egyöntetű világos barnás színe, kissé púpos kalapja, kellemes illata segíti felismerését.
A csiperkék méltán népszerűek, de azért van köztük pár komoly gyomorrontást okozó is.
Az őzlábgombák kevésbé okoznak fejtőrést, de itt sem árt figyelni.

Végre tele lehet pakolni a kosarakat, feltölteni a kamrát, fagyasztót. Ha kezdő gombász vagy, a szakellenőr segít eligazodni a gombakavalkádban.

Pénteken, november 10-én délután hat órától online gombaklub, mert vannak friss termőtestek nálam. A chat szobát 17:55-kor kinyitom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése