Kilátások a hétvégére és az év 47. hetére

Három éve november közepén a fákkal társuló gombák aktívak voltak. A hétfői felmérő sétán viszont egyetlen egyet sem láttam ugyanazokon a lakcímeken. A két száraz nyár (2021 és 2022) a tájléptékű kiszáradással együtt 2023-ban is nyomorgatta a kedvenceinket. Ugyan az idei év átlagosan csapadékos lesz, de egy átlagos év semmit se tud enyhíteni a vízhiányon. Nincs tájban tartós vízbázis, ezért oly kiszolgáltatott a dél-keleti országrész az időjárásnak. Elvileg az ember okosan tervez és előrelátó, de valahogy a valóságban nem így van. Kezdődik a belvíz hiszti az aszály para után. Holott a tájléptékű kiszáradás a nagyobb veszély. Ahol belvíz van, ott eleve alkalmatlan a terület a szántóföldi növénytermesztésre, illetve ezen részek természetes víztározóként működnek. Sokan sírnak a mesterséges víztározókért, pedig csak körültekintőbben kéne gazdálkodnunk és nem esztelenül mindent felszántani, és utána sírni, hogy aszály, belvíz és jaj, mennyi sorscsapás. Hol marad a józan ész és tervezés?
Ez egy kis kitérő volt, de fontos, mert jelentősen hat a gombászokra is. A vízbázisok hiányának másik jele az elképesztő légköri aszály az év melegebb részében.
Irracionális, hogy a 46. hétre lett igazi, normális őszi időjárás és ázott át a talaj felső rétege. A talajlakó korhadékbontók reagáltak elsőként, és ezekből van nagyobb mennyiség. A gyapjas tintagomba első termőtesteit október 16-án találtam, és tegnap frissen nőtteket fotóztam, vagyis egy hónapja terem. Ez az egyik kedvenc gombám, megnyugtató, hogy késve bár, de idén is láthatom. Kár, hogy ennyire későn jött össze minden, mert télies fordulat várható az időjárásban. A felerősödő észak-nyugati széllel hideg levegő érkezik a Kárpát-medencébe, és hétvégén a magasabb hegyeinken ismét lehet az esőből hóesés. Itt a síkvidéken, az Alföld dél-keleti részén még nem várható erősebb fagy. A talaj hőmérséklete 10 Celsius fok körüli, ami eléggé meleg ahhoz, hogy megvédje a termőtesteket, ha mégis lenne enyhébb fagy. A fák között pedig már az avar is védelmezi a kedvenceinket. A fagyott gombát könnyű felismerni, teljesen elveszítette tartását és nagyon vizes. Szinte olyan mint egy szivacs, össze tudod nyomni és ömlik belőle a víz. Főleg a lilatönkű pereszke ázik át túlságosan, ha megfagyott. Ilyen termőtestet semmiképpen se tekintsél ehetőnek. Hagyd a helyén.
A kígyógomba faj termőtest tömege szintén az ősz jele. Nem ehető, de gombaként ugyanúgy megérdemli a figyelmemet. Most lehet fotókat készíteni, de olyan rövid idő áll rendelkezésére a gombáknak, hogy hamar véget ér parádéjuk. A cikk szerkesztése során megérkezett a szél is, de nem annyira erős mint Dunántúlon, viszont hozza a hideg légtömeget. A 47. héten még a talaj hője, a lehullott avar megvédi a termőtesteket, tehát tudsz gombászni, és a kései laskagomba, téli fülőke még csak most fog felbukkanni. A mai eső a júdásfülgombát is átáztatta, a "hallgatózó fülek" lehetnek sokfelé a fás vegetációban. Erős szélben ne menj fák közé, mert törnek lefelé az ágak és ki is dőlhetnek! Balesetveszélyes. Mezőn ilyen veszély nincs, de a szél jelentősen rontja a hőérzetet. Kell a réteges öltözet. Talán vasárnap ismét terepre megyek, mert jó lenne még pár dokumentum fotót készíteni 2023 meglepő, rövidke, késő őszi termőhullámáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése