A blog nevének megfelelően a termőtestek rendezgetése közben a vonzalom jeleként felmelegedett egész bensőm és egyre szélesebb lett a mosolyom. A gombák letisztult formavilága még ennyi év elteltével is képes fellelkesíteni. Se növény, se állat sem képes ilyen mértékben felkelteni a figyelmemet, holott nagy örömömet lelem bármely őshonos élőlény fotózásában, de gombák esetében hatványozódik az öröm. Semmi sem ennyire letisztult mint a termőtestek, és semmi sem ennyire változatos a maga egyszerűségében. Az élőlény különleges mivoltát tükrözi a szaporítóképlete, hiszen a termőtest termőrétegtartóján képződnek a spórák és megy végbe a szaporodási ciklus. A gombák nem olyanok mint a növények vagy az állatok, a mikroszkopikus méretű spórában egyetlen haploid sejt rejtőzik, vagyis nem zigóta mint mondjuk egy tölgymakkban lévő csíranövényke. A gombák szaporodása is annyira más, hogy méltán számítanak az élővilág önálló birodalmának. Nagyon nagy birodalom, két élet is kevés lenne a megismeréséhez. Gombászként az ember az ehető termőtesteket igyekszik megismerni és ételalapanyagként hasznosítani. A gomba szóval egyaránt jelöljük az élőlényt és a szaporítóképletét. Most utóbbi értelemben használom, az ehető gombák aromák és állag tekintetében is eltérők, pont olyanok mint a fűszerek. Közismert, hogy a gomba nehezen emészthető, mivel a sejtfalában kitin található. A testünk már nem termel kitináz enzimet, így nem tudjuk a kitint lebontani. A gomba élelmi rostnak számít, tehát serkenti az emésztőrendszerünk munkáját, ha észszerű mennyiségben fogyasztjuk. Aki már kajált be gombából, ismeri a megfeküdt gyomor esetét. De heti tíz deka gomba fogyasztása mindenképpen jót tesz az egészségünknek. Meglepően sokukban találhatók gyógyhatású vegyületek is. Erről szintén van egy külön anyagom, az Élelmem a gyógyszerem. Ma viszont az előttem lévő termőtestekre koncentrálok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése