Őszi gombák

Az olajszínű csigagomba Hygrophorus persoonii kevésbé ismert ehető gombája Kétkörösköznek. Jó tudni, hogy a nemzetségében nincs mérgező faj, de fehér lemezes gombákként fontos a biztos felismerésük. Ne szedj helyettük galócát, tölcsérgombát. Legtöbbjükre jellemző az olajszínűn is megfigyelhető erős nyálkásság. Ennek a fajnak tönkje és kalapja is csúszós. A nyálkaréteget javasolt eltávolítani, pl. kalapbőrt lehúzni. A csigagombákra jellemző még a ritkán álló, fehér lemezek és gyakran a tönk felső részén fehér szemcsézettség van. Spóraporuk fehér. Inkább őszi nemzetség. Most jött el az idejük. Nagyon várom, hogy ismét láthassam az olajszínűt. Idősebb tölgyültetvényeinkben gyakori, csak nehéz megtalálni a lehullott avarban. 
 A gyűrűs tuskógomba Armillaria mellea népi neve Szent Mihály gomba, vagyis 29. után várható a megjelenése. A legyengült faültetvények réme, ilyen helyeken szőnyegszerűen tőrnek elő csoportos termőtestei, vagy jelennek meg a megölt facsemete törzsén mint a fotómon látható. 20 perces gomba. Kalapját fogyasztjuk alapos főzés után. Nem kellően hőkezelve gyomorrontást okoz! Több rokona él hazánkban, mindnek kalapja ehető 20 perc főzés után: gumós, sötétpikkelyes, hagymatönkű. Fehér spórás gombák, így könnyedén elkülöníthetők a barna spórás tőkegombáktól. 
 A kései laskagomba Pleurotus ostreatus termőtest növesztését hideg hatás indítja be, így nyáron nem is tudna teremni. A termesztett hibridjeinek köszönhetően közismert, népszerű, szívesen gyűjtött gomba. Sötétebb színű mint nyári rokona. Tél elejére már egészen kékes acélszürkés, amint a fotómon látható. Kalapját keresztbe érdemes felszeletelni, mert hosszában rostos. Zsenge korában finomabb. Koleszterinszint csökkentő vegyületet tartalmaz, vagyis gyógygomba.
A téli fülőke Flammulina velutipes ugyan a hideg évszakot választotta termőidejének, de már ősztől előjön, amint megérkeznek a csípősebb hajnalok. Idén már megjelentek első fotói a gombász csoportokban. A fotómon pont nem látható a tudományos nevében jelzett fontos tulajdonsága, a barna-fekete tönk bársonyos felülete. A sárga kénvirággombáé, ami a hasonmása lehet, másmilyen. A téli fülőke tönkje már egy jó határozóbélyeg. A lemezei sem sötétednek meg, mert fehér spórás gomba. A kalapfelszín nyálkás. Csak a kalapja ehető. Jó ízű, érdemes gyűjteni. Szintén gyógygomba mint a laskagomba.
 Az óriás tölcsérgomba Infundibulicybe geotropa az egyik fűszergomba, kiváló gombapor készíthető aszalványából. Rendkívül jó, kellemes illata és íze van a fiatal termőtestének. A húsa ruganyos, vastag, tökéletesen feldolgozható. Nagyon finom leves készíthető belőle. Mivel egyeseknek aromás lehet, kevesebb is bőven elég, és egyéb jellegtelenebb gomba mellé érdemes ízesítőnek felhasználni. Nagy méretű, már a bébije is könnyedén felismerhető erős, oszlopszerű tönkjéről, és aránytalanul pici, púpos kalapjáról, ami a termőtest fejlődésével óriási tölcsérré növekszik, de a púp megmarad a közepén.
 A lilatönkű pereszke Lepista personata az első könnyű sikerélményt adó gombám, amit 1998 őszén gyűjtöttem először. A lila tönkjéről egyből felismertem. Sajnos a klímaváltozás egyik vesztese, illetve a legeltetés megszűnése is évről évre gyengíti öreg köreit. Valamikor hatalmas tenyésztestei ontották mázsaszámra a termőtesteket a reptéri mezőn. Elképesztő látvány volt a leszedetlen gombák tömege. Pedig sokan jártak rá, de annyit elhordani még a sok gombász sem tudott. Kevésbé kedvelt, mert nehéz, erős íze van. Csak a fiatalját érdemes összeszedni, aminek még be van göngyölve a kalapszéle és szép domború a kalapja. Egyébként karakteres és ízletes gombapörkölt készíthető belőle.
 A fenyő-pereszke Tricholoma terreum szeptembertől decemberig terem, akár a lilatönkű, de azzal ellentétben fákkal társul mint az olajszínű csigagomba, ami a lombhullató tölgyekkel. A fenyő-pereszke nevéből és a tűlevelekből sejthető, hogy mely fákat választotta. A dísznek ültetett hosszútűs fenyőknek köszönhetően parkokban, kertekben szintén megtelepszik. Ezért számíthatsz felbukkanására. A fotómon tipikus példánya van. Hasonmása a lombhullatókkal társuló rokona, a sárguló pereszke. Kedvére való időben bőven terem, alig tudsz lépni a termőtesteitől.
A cikkben bemutatott gombák zömmel könnyedén felismerhetőek. Azonban teljesen kezdőként csatlakozz vezetett gombatúrákhoz, hogy szakembertől tanulhass, élőben szemrevételezve a termőtestek jellegzetes tulajdonságait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése