Októberi programok

Október, az év tizedik hónapja a gombaszezon csúcsidőszaka, amikor a legtöbb gomba terem, ha az időjárás kedvező. A tavalyi aszályos őszhöz mérten idén jobb a helyzet, biztosan teremni fognak az évszak gombái: gyűrűs tuskógomba, lilatönkű pereszke, óriás tölcsérgomba, fenyő-pereszke, olajszínű csigagomba stb. Októberben a melegkedvelő nyári fajok átadják helyüket, például nyári és bronzos vargányák helyett ízletest és vörösbarnát fogsz találni. Az eddig oly üres hosszútűs fenyőültetvények is megtelnek a fák gombapartnereinek termőtesteivel, rizikéket, fenyőtinórukat gyűjthetsz ezekben, és egészen későn fagyálló csigagombát. Bár már májusban teremhetnek, ősszel ismét beindulnak a közkedvelt őzlábgombák. A hideg hatást kapott kései laskagomba együtt nőhet a rokonával a nyári laskagombával. A lényeg, hogy mindenhol gomba bújik elő, ha beáztak az élőhelyek. Az ősz sokakat csábít a szabadba. Ezt mindenki tudja, így bőséges a programkínálat.
A hónap első hétvégéjén 5.-6. kerül megrendezésre a XVI. Bükkszentkereszti Gombanapok, amire tavaly sikerült eljutnom szakellenőr tanulókkal. A nyitókép ott készült. Nagyon jó rendezvény, de a falut rég kinőtte, nagy forgalom zúdul a településre. Erre készülj fel, ha elmész.
Ugyanezen a hétvégén lesz Szegeden a Füvészkertben gombakiállítás és gombákkal kapcsolatos egyéb program. Nagyszerű, hogy Csongrádban több aktív gombász csoport van.
Következő héten 8.-10. Kecskeméten a Hírös Agóra Kulturális Központban Gomba és gyógynövény kiállítás.
12.-13. nem találtam gombász eseményt. Ha tudsz programról, kérlek, szólj. (13-án lesz a kígyósi pusztában madarászat.)
18.-19.-20. Országos gombakiállítás Budapesten, Villányi út 43. Itt kerül kihirdetésre 2020 év gombája, amire 15-ig lehet szavazni ITT.
19-én Szarvason az Anna-ligetben Gombabörze.
24-én gombaklub, amit én tartok a Békés Megyei Könyvtárban délután fél hattól.
26-án zárt rendezvény a helyi gombászoknak Pósteleken, őszi főzőcske a kutatóházban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése