Óvakodj a gyilkostól!

A gyilkos galóca Amanita phalloides a legfontosabb mérgező gombánk, mert látszólag nincs vele semmi gond, jól néz ki, de mégis képes súlyosan megmérgezni minket, ha nem ismertük fel és megfőztük, megettük. Ha gombás étel fogyasztása után másnap jelentkezik a csillapíthatatlan hányás-hasmenés, azonnal mentő és kórház! A gyilkos galóca mérgezés előbb végigmegy a szervezeten és utána okoz vészterhes tüneteket. Ezért fontos a biztos felismerése és békén hagyása. Kicsit csalafinta gomba, mert kalapszíne változatos, de felénk legtöbbször zöldben pompázik a kalapja. Azonban láttam már belőle szürkét, barnát, zöldes-barnát, sárgás-zöldet és tiszta fehéret is. 
 A nyitóképen csak sejthető a gallér és bocskor, de bőven van kép a fajról a blogban, ahol ezeket is megfigyelheted. A második képen a kalapbőr jellegzetes mintázatát örökítettem meg. Ez a finom ecsetszerű minta több mint gyanús. Ilyet sose látsz csiperkén és galambgombán. Előbbieknek konkrét pikkelyei lehetnek, amiket le is tudsz dörzsölni. A gyilkos galóca kalapbőre sima. A lemezei a szárazságtól berepedt kalap alól elősejlenek és látható, hogy fehérek. Nem színeződnek, a fehér spórapor miatt fehérek maradnak. A felső képen láthatod a tönk mintázatát is. Ezt szintén jegyezd meg.
 Gyakori gombánk, ezen a képen egyetlen fa alatt előjött termőtesteinek kisebb csoportját kaptam le, összesen hetet a kb. harmincból. A nagy gombamennyiség könnyen megszédítheti a tudatlan gombaszedőt, aki se fura szagot nem érez, se szokatlan színeződést nem tapasztal a csiperkére emlékeztető gombán és szedi boldogan... Ez az a gomba, amit mindenkinek ismernie kell, aki természetben mozog. Sőt nem is kell erdőbe menni, mert ezeket a városban fotóztam. 2007 óta kísérem figyelemmel a városlakó gyilkos galócák életét. Ha itt ilyen sok van, mennyi lehet a tölgyesekben, amik a kedvenc élőhelyei. Legyél nagyon óvatos és kezdőként feltétlenül vidd el bevizsgáltatni a gombáidat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése