Helyzetjelentés

Egy hete jártam végig a városi gomba lakcímeket. Akkor több friss termőtest volt. Mostanra csak gyilkos galócából és gyapjas tintagombából találtam újakat. Minden más összefonnyadt, tönkrement. A harmat élteti a legkitartóbb gombákat. Nagyon hangulatos kora reggeli képek lőhetők a párás levegőben. Szerdán megyek a hegyvidékre, ott talán lesz alkalmam ilyen fotót készíteni. Sajnos csapadék rég volt. Továbbcsökkent a nedvesség a talajban, egy méteren a hiány 160 mm! A felső húsz centi víztartalma 40%. Csörgő száraz az avar, porzik a föld. A legkitartóbb pocsolyák is kiszáradnak. 
 És akkor mész az utadon a port rugdosva, és egyszer csak gyapjas tintagombákat pillantasz meg. Különös élmény. Vagy kimész a tuti helyedre, ahol a tavalyi aszályban semmi se volt, de idén csak azért is bújnak elő az óriás tölcsérgombák. Tehát bármennyire nyomasztó a vízhiány, mégis csak teremnek itt-ott a kedvenceink. Nem teljesen reménytelen a gombagyűjtés! Érdemes szondázni a helyeidet. Talán meglep valamelyik ehető gomba friss termőtesteivel. A gyökérkapcsoltak visszavonulnak, inkább a korhadékbontók küzdenek. De lehet találni rizikéket, szórványosan vargányát és érdestinórukat, tuskógombákat, őzlábgombákat, laskagombát és bizony a téli fülőke is terem, csak jól meglephette a nyári meleg.
Az időjárásban fordulat lesz jövő héten. Az eddigi száraz-igen meleg anticiklonos időt felváltja a nedvesebb, kora telet idéző. Ez mindenkinek mellbevágó lesz, a gombáknak is. Ezért használd ki a szokásosnál melegebb napokat és bízz a szerencsédben, menj gombászni az ünnepnapon és hétvégén is. A csabai piac gombász bácsija sem számított rá, hogy óriás tölcsérgombákba botlik és lám, annyit tudott szedni, hogy a pultjára is került. Amíg ott voltam, két adagot megvettek. Az asztalon volt még lilatönkű pereszke, sárga gévagomba. Most képzeld el, ha lett volna csak 30 mm eső, micsoda tobzódás lenne!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése