Augusztusi naptár

Az év nyolcadik hónapja kezdődött el, régi nevein, Kisasszony hava, Nyárutó, Új kenyér hava. Ugyan a nyár harmadik, záró hónapjának tekintjük, valójában az őszi nap-éj egyenlőséggel ér véget a meleg évszak. Bár tavaly az időjárás alaposan megtréfált minket, mert az október bőven nyári hónapnak volt tekinthető a nappali melegnek és a verőfényes napsütésnek "köszönhetően". Egyáltalán nem az a régi, jó, esős, gombás október volt a gombászok bánatára és a nyár mániások örömére. Tanulságos elolvasni a tavalyi összefoglalóját.  Nem merek jóslatokba bocsátkozni, hogy milyen lesz az idei ősz. Azonban a trendet ismerve, a csapadékos időszakra három hónapos szárazság érkezik. A következő esős hónap november lehet, ami nem is olyan rossz, ha 2019-et nézzük. Nagyon előre szaladtam gondolatban. Egyelőre a nyáron jussunk át. Az augusztusra éri el a csúcsát a hőség, alaposan felmelegedett a szárazföld, és egyre ritkábban érkeznek hozzánk a ciklonok, mert felépül az anticiklon, ami garantálja a verőfényes forróságot. A nyár és pancsolás szerelmesei végre kiélhetik szenvedélyeiket. A gombász pedig megfő... kis túlzással. Azért az augusztus is tud meglepetést okozni. Például 2017-ben augusztus 21-én csodás háztáji gombatúrám volt a fő indikátor helyemen. A nyári zivatarok előcsalták a gombákat. Ha lesznek idén is, újabb termőhullám indulhat el. Alaposabban belegondolva, nem így lesz, elfogyott a szerencsénk, kánikula következik. A mostani termőhullám gyorsan lefut. Ezért fontos, hogy hajnalonta ellenőrizd a termőfoltjaidat. Később már kellemetlen a fák között tartózkodni.
A naptár lapjára két tavalyi fotómat raktam, mindkettőt a bükki túrámon lőttem a hónap közepén. Háttérben a félparazita kéküstökű csormolya, a kis képen a császárgalóca van.
A nemzeti ünnep négy napos hosszú hétvégét hoz magával. Lesz idő átgondolni a fogyasztásunkat, mert idén 22-re esik a túlfogyasztás napja. Ha láttál már illegális szemétlerakást az erdőben, vagy szeméttelepet, akkor megértetted, hogy valamit nagyon elrontottunk. A természetben minden hasznosul, csak az ember terheli a környezetet nehezen lebomló vagy veszélyes anyagokkal és milliárd tonnás mennyiségben évente! Az egészséges környezet mindannyiunk érdeke. Különben elképesztő genetikai elfajzások fogják sújtani a fajunkat belátható időn belül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése