Esti csillagles


Éjfél előtt fél órával kimentem az udvarra a kompakttal és kicsit szerencsétlenkedtem. Sajnos a derült ég ellenére nyugtalan volt a légkör és a keleten felfelé araszoló fogyó Hold fénye is nehezítette a fényképezést. Azért lőttem pár képet, amiken bemutatom néhány kedvencemet. A déli égen halad a Jupiter, amit könnyű észrevenni, mert a Vénusz után következik fényességben. Ha van kis binokulárod, még a Galilei-holdakat is láthatod, amik az óriás gázbolygó négy legfényesebb kísérője. Ha már vettél egyszerűbb csillagászati távcsövet, azzal a bolygó híres, sávos légkörét is megcsodálhatod. Sajnos a fa lombkoronája kitakarta a Szaturnuszt, a híres gyűrűs gázbolygót, amit feltétlenül érdemes egyszer távcsővel megtekinteni. Egészen más saját szemeddel látni a gyűrűit mint képeken, hiába látványosabbak a profi felvételek.


Javaslom, hogy kattints a képre az eredeti méret megtekintéséért, hogy lásd a megörökített dupla fénypöttyöt. A legfényesebb fehér ponttól tizenkét óra irányába láthatod. Egyébként a paralelogramma alakú csillagkép a Lant és fényes csillaga, a Vega. A csillagkép híresebb kettőscsillagát próbáltam megörökíteni, az epszilon Lyrae-t, ami dupla kettős, vagyis nagyobb távcsőben láthatod, hogy két pár csillag alkotja. Kettőscsillagokkal tele van hintve az égbolt, a nyitóképen is láthatsz egyet, a kép felső részén bal felé. Ez az alfa Capricorni, vagyis a Bak főcsillaga, ami vizuális kettős, nincs köztük gravitációs kapcsolat, ellenben mindkét csillagnak van valódi társcsillaga.


Szintén kattints a képre az eredeti méretéért, mert jobban fogod látni némi képzelőerőt is bevetve a Tejúthoz legközelebbi nagy galaxist, az Androméda-ködöt. A tető felett lévő fényes csillagtól tizenegy óra irányába indulj el és meg fogod találni az elmosódott csillaghoz hasonló ködösséget. Tisztább, sötétebb égen szabad szemmel is látható. Tényleg óriási, öt teliholdnyi szélességű. Emberi ésszel felfoghatatlan idő elteltével ütközni fog a Tejúttal és bonyolult, sokáig tartó gravitációs tánc során összeolvadnak egyetlen egy gigász elliptikus galaxissá. Kölcsönható galaxisokkal tele az égbolt, de megfigyelésükhöz nagyobb távcső kell. Az égbolton a hajnali órákban még egy csillagváros figyelhető meg a Háromszög csillagképben a Triangulum-galaxis. 


Van még jó pár kedvencem, amiket évről évre megfigyelek esti szórakozásként. Tanulságos szembesülni az égbolt határtalanságával és belegondolni a távolságokba, a méretekbe.
Érdemes kihasználni az Egy hét a csillagok alatt programsorozatot. Ha szerencséd van, akkor a településeden is szerveznek égbolt megfigyelést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése