Nappali lepkéink

A napközben megfigyelhető színes lepkék tökéletes indikátorai a biológiai sokféleségnek. Ha többféle fajjal találkozol, biztos lehetsz benne, hogy környezetedben találhatók természetes részek.
Nehéz megörökíteni a folyton mozgásban lévő színes csodákat, de kitartó türelemmel kísérve a kiszemelt példányt, előbb-utóbb megpihen és akkor kisgéppel is lehet fotókat lőni róla. Mint a nyitóképen látható farkasalmalepkéről
Zerynthia polyxena, ami az egyik védett természeti értéke Kétkörösköznek. Neve a hernyója tápnövényére utal, az erősen mérgező farkasalmára. Ahol megtalálod a növényt, érdemes alaposabban átnézned, mert nagy eséllyel lesznek rajta lepke hernyók. Én először a Veszely csárda mögött találkoztam a fajjal, ahol évekkel később a nyitóképet is lőttem a lepkéről. Idén már repülnek. Röptében is könnyű felismerni sárga-fekete mintázatáról. Eszmei értéke 50000 forint. Valódi pillangó, vagyis a pillangófélék családjába tartozik. Ismertebb, nagyobb rokonai a fecskefarkú lepke és a kardoslepke, amik szerencsére még gyakoriak Békés megyében. Sajnos a család hazánkban előforduló negyedik tagjáról még nem sikerült fotót lőnöm és abban sem vagyok biztos, hogy láttam-e. Pedig kis apollólepke
Parnassius mnemosyne szintén él a megyében. A hernyó tápláléknövényei, a keltikék bőven megtalálhatók idősebb tölgyültetvényeinkben. Eszmei értéke 50000 forint.
A kardoslepkéről van jó minőségű fotóm, így vele folytatom az ismertetőt.


A kardoslepke Iphiclides podalirius hernyója a fás szárú rózsafélék, így a galagonya, kökény, mandula, őszibarack stb. leveleit fogyasztja. A gyümölcsfák miatt a kertedben is megtalálhatod. Bár rágásával kárt okozhat, de olyan szép élőlény lesz belőle, hogy jobb megkímélni. Eszmei értéke 10000 forint.
A nappali pávaszem Inachis io az egyik legismertebb lepkénk, szívesen időzik a nyári orgona virágain. A hernyója tápnövénye a csalán. Mivel bőségesen talál táplálékot, országszerte gyakori. Eltűnésétől nem kell tartanunk. Eszmei értéke 5000 forint.
 Az atalantalepke Vanessa atalanta az előző fajjal rokon, mindketten a tarkalepkefélék családjába tartoznak. Ősszel a legkönnyebb megfigyelni, mert imádja az erjedő gyümölcsök nedvét. A hernyója csalánt és bogáncsot fogyaszt. Hazánkban védett, eszmei értéke 5000 forint.
A kis fehérsávoslepke Neptis sappho a Halloween kosztümös szépség. Jellegzetes mintázatáról röptében is felismerhető. Hernyója pillangósvirágúak levelét fogyasztja: tavaszi lednek, fehér akác. Városban nem igazán látom, de bármely fás élőhelyünkön sokszor elém kerül. Eszmei értéke 10000 forint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése