Az íróasztalomról

Leírni jobb mint fotóval bemutatni a kreatív káoszt, ami körülvesz. Ugyan rendet csináltam az asztalomon, ahol a blog és más írásaim születnek, de ettől még pont olyan rendezetlen, mint az erdő alja. Nekem így is jó, mert mindent látok, elérek. Mi van előttem? A 2015-ben vett használt üzleti laptop. Ki tudja, hogy hanyadik gazdája vagyok, de nálam új életre kelt, napi használatban van, amióta az enyém lett. Jobb kéz felől kávés csésze és vizes pohár. Ebéd utáni kettős. Bal kéz felől jegyzetfüzet és néhány gombás könyv: Erdők-mezők gombái, sárga könyv előző kiadása, és az örök klasszikus Ehető és mérges gombák 1978-as kiadása. Miért pont ez a kiadás kellett nekem antikváriumból? Mert 78-ban születtem. A kupac és laptop közt fekszik a 2011-es nagyon alap, picike okostelefonom, amit telefonálásra és zenehallgatásra használok. Semmi többre. A multimédiás-közösségi tenyérgépem az éjjeli szekrényen heverészik egy nagy kupac könyv tetején két méterre az asztaltól. 2017-es alap okostelefon, csak 2GB/16GB a memóriája. Nekem viszont tökéletesen megfelel. A szobát inkább nem írom le, a káosz körülvesz, pont olyan mint valami erdei állatka vacka. Nem mernél benyúlni az odúba. Azért a picike zöldet, ami szobában van, megemlítem. Ideje lenne a vízben gyökereztetett pletykahajtásokat földbe tenni. Az ablakban várakoznak, pont rálátok a növénykékre. Csodálatos az élni akarásuk. A fény felé nyújtózkodnak, minden sejtjükben lüktet az élet. A növények a világ urai, és szolgálóik a gombák. Az állatok csak bolondok serege. Elég érdekes világképem van, tudom. 
Mi van az asztalon? Kicsit jobbra hátrább a laptoptól a Canon Powershot A630 pihen. Várja, hogy kimenjünk a tájba mezei iszalagot fotózni. A memóriakártyája még a gép kártyaolvasójában van. Amióta az enyém, 2017 óta, nagyon sok jó képet adott a blognak. Valójában sokkal jobb gépre nincs is szükségem, mert nem vagyok fotós, én illusztrációkat készítek az online kiadványomhoz. Erre a célra a kis Canon tökéletes. Ugyan a kompaktokat a piacról száműzték a mobilok, de a mobilos fotózáshoz drágábbik okostelefon kell, aminek árából inkább a Canon utódját venném meg. Ettől még csodálatos, hogy a mobilok pici lencséiből mit kihoznak a kameraszoftverek. A fejlődés szemmel látható. Az asztalon van még egy mobil, az egyszerű strapafon, ami esős éjszakai túrán jó szolgálatot tett. Zseblámpaként funkcionált és nem ázott be. Füles nélkül is működik az FM rádiója. Telefon, zseblámpa, rádió vízhatlan burkolatban a strapafonom. Három technikai eszközt favorizálok és több nem is kell a küldetésemhez: laptop, fényképezőgép, okostelefon. Mindhárom itt van az íróasztalon. A blogom egyik mottójához illően, ami a tudással kapcsolatos, könyvek rejtőznek a káoszban, és nemcsak gombás kiadványok. Nem sorolom fel ezeket. Legalább ötven kötet vesz körül. Az évek során csekély díjazásaimból mindig fordítottam könyvekre pénzt. Valóban a tudás az egyetlen érték, ami használat során nem fogy el, hanem még gyarapszik is. Mind vágyunk a gazdagság megtapasztalására, a tudás a legegyszerűbben elérhető, főleg a 21. században. A másik a természeti gazdagság megtapasztalása lenne, ha nem éltük volna fel olyan nagymértékben Európában a természetes élőhelyeket. Amiket láthatsz, erősen roncsolódtak. Ettől még meglepő kincseket rejtenek, de alázatot és kitartást követel megismerésük. Nem a világ szegény, az ember lelke üres. Ironikus ellentét. 
Lám, az asztalomon is mennyi minden van, és szegénynek kéne neveznem magam? Bolondság lenne. Sok mindenről nem is írtam, de egyet még megemlítek, ami kiemelt helyen van, pont szemben velem, anyám fényképe. Én a másik utat választottam, nem a gyerekeimmel fejezem ki önmagam, hanem az írásaimmal. Mindkét út egyformán nehéz. Hálás vagyok, hogy a nyugati világ részeként nőként lehetőségem van a saját utamat járni és nem kell behódolnom a fejlődést gátló maradi hiedelmeknek, pl. hogy a nő csak szülni jó, és a világ dolgait a férfiaknak kell intéznie. Ez egy tipikus kárhozatba döntő tévedése a fajunknak. 
Az íróasztalom adta a cikk alapötletét, de többről szólt a mai bejegyzés. Jellemrajz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése