Tizennyolc előadás volt

Áprilisban indítottam el online előadás-sorozatomat, aminek 18. darabja augusztus 25-én került sorra, és ezzel befejeztem az önkéntes online oktatást. Úgy érzem, hogy eleget tettem a benső késztetéstől hajtva a gombák népszerűsítéséért ezen módszerrel is. Igyekeztem a maximumot hozni, és visszanézve az előadásokhoz gyűjtött képanyagokat látom, hogy valóban beleadtam mindent, a tudásomat, a tapasztalataimat, az élményeimet, a lelkesedésemet. Ennél többet képtelenség nyújtani. Valóban sikerült a küldetést teljesítenem, amire senki sem kért fel, a benső motiváció hajtott. A gombáknak sokat köszönhetek. Ezzel viszonoztam a sok jót, amit adtak nekem. Mivel nekem bevételem nincs a blogból vagy az előadásokból, a célt teljesítve kérdés, hogy folytatom-e az online, de élő ismeretterjesztést. Hetente egyszer leültem a webkamera elé és a chatszobába belépve előadtam a soron lévő témát. A benső motiváció nem anyagi természetű, hanem lelki nálam. Sosem akartam "kiárusítani" imádott gombáimat. A kedvenceim nem árucikkek, hanem a természet hasznos részei. Azonban mindent elmondtam róluk, amit tudok, olyan témák maradtak ki, amik túl összetettek, hogy beleférjenek 45 percbe. Bár az egyik előadás így is 90 perces lett, mert a mérgező gombák és a gombamérgezések együtt bizony másfél órát tettek ki. Meglepődtem, amikor az órára néztem, hogy meddig tartott elmondani az anyagot.
Az első előadás a tavaszi időpont miatt a tömlősgombákkal foglalkozott. Igyekeztem a helyben termő fajokat bemutatni, illetve azokat, amikkel egy szakellenőr találkozik a munkája során. Az egész sorozat során a saját tudásszintem és munkagyakorlatom alapján oktattam, mert így tudtam maximálisan hiteles maradni. Ha tehettem, akkor a saját fotóimból állítottam össze az előadás képanyagát. A fakéreg és fattyú kucsmagomba fotóján a két faj közti eltérést szemléltettem. Mindkettő alapos hőhatás után ehető, ízletes gomba. A kucsmagombáknak egészen más íze van mint a jól ismert termesztett csiperkének.
A kétspórás csiperke a legismertebb ehető gomba, így a kezdő gombászok a hatására nagyon gyakran a csiperkéket keresik a májusi esők után. Népszerűségük és várható első termőhullámuk miatt a második előadás róluk szólt. Valóban fontos nemzetség, hiszen hat árusítható gombánk ide tartozik és van egy védett fajuk is, a csoportos. A legtöbbjük jó ízű, kiadós, és nincs köztük halálosan mérgező, de kellemetlen gyomorrontást okozó igen. Ezeket jobb elkerülni, mert annyira rossz a mérgezésük, hogy utána tartós gombaundor alakulhat ki. Kétkörösköz jól áll csiperkékkel. Tavaly ősszel előkerült egy különlegesség is, aminek húsa nemcsak vörösödik, hanem feketedik is. A csiperkés előadás az egyik kedvencem.
A harmadik előadásnak az egyik fontos témát választottam, amiből aztán 90 perces anyag kerekedett, de ennyi időt ölelt fel a gyakoribb mérgező gombák és mérgezési típusaik bemutatása. Gyakorlatilag két téma egyben. Erre a jövőben oda kell figyelnem és szólnom, hogy 45 percben képtelenség a fajokat és mérgezéseket ismertetni. Tehát szünetet kell illesztenem az előadásba, illetve megkérni a hallgatókat a kitartó figyelemre. Szerencsére nincs sok mérgező gombánk, de ezeket feltétlenül ismernünk kell, ha nyugodtan szeretnénk élvezni a vadon termő gombák egyedi aromáit. Nagyon kedveljük a rókagombát, de van egy fontos hasonmása, ami tényleg rókaszínű. Ez a világító tölcsérgomba, aminek most van a szezonja.
Negyedik alkalommal, hogy ellensúlyozzam a mérgező gombák okozta sokkot, a csemegegombákról beszéltem. A fotót két éve augusztusban lőttem a bükkzsérci kiránduláson. Gombásztárs szeletelte fel a vargányáit az aszaláshoz. A négy vargánya közismert, világszerte kedvelt csemegegomba. Az előadásban rajtuk kívül bemutattam mintegy negyven jó, étkezési gombát. Ahhoz mérten, hogy a magyarok kb. 5 jó gombát ismernek, jelentősen nagyobb az étkezésre javasolható finom gombák száma. Ráadásnak mindnek megvan a maga egyedi íze vagy felhasználási módja. Nekem kapásból van tíz kedvencem.
Miután ismertettem a vadon termő finomságokat, ideje volt az élőhelyekről szólni. Gomba sokfelé nő, a kertben, települések zöldterületein, mezőkön, legelőkön és az erdőkben, ültetvényekben, de még fasorokban is. A képen látható gátoldal mezőnek felel meg és egy hatalmas gombakör sötétzöld sávja látható rajta. A Fekete-Körös gátján láttam már lilatönkű pereszkét, mezei szegfűgombát, karbolszagú csiperkét és védett őzlábgalócát. Az első kettő ennivaló, a karbolszagú ronda gyomorrontást okoz és szerepel a mérgező gombák/gombamérgezések előadásban, ahogy a csiperkéket ismertetőben is. A településektől elindulva beszéltem a mezők majd a különféle erdőtípusok gombáiról. Végül a középhegységi lombhullató tölgyesből a képek segítségével eljutottunk a magashegységi lucfenyvesig. Elképesztő, hogy milyen szép helyeken élnek a kedvenceink, és ezeket a csodálatos erdőket pusztítjuk el.
A hatodik előadás alaposan odacsapott a hallgatók türelmének, mert hatalmas információtömegen hajtottam végig őket, a rendszertanba merültünk el és ismertettem a fontosabb rendeket. A 45 percbe nagyot harapott az Agaricales rend, ami a saját rajzomon látható, annak családjai és nemzetségei. Nem fajneveket látsz a kör szélén körbe, hanem nemzetségneveket, 148-at. A kalaposgombák rendje elképesztően nagy és csupa szakellenőri szempontból fontos gomba is itt található, néhány példa: karbolszagú csiperke, gyilkos galóca, kerti susulyka, nagy őzlábgomba, lilatönkű pereszke, mezei szegfűgomba, téli fülőke stb. Elképesztő, de 25 védett és 28 árusítható gombánkat tartalmazza! Agyzsibbasztó előadás volt a hatodik. Nekem a szám zsibbadt el mire a végére értem.
A hetedik előadásnak a Boletales rend ismertetését választottam. Szintén fontos rendszertani csoport, mert nyolc védett és tizennégy árusítható gombát tartalmaz. Ráadásnak teljesen kezdő gombászok szívesen keresik az ide tartozó gombákat, hiszen itt vannak a vargányák, a vajtinóruk, érdestinóruk, a fenyőtinóruk, a kicsike nemezestinóruk, de itt találjuk a nyálkásgombákat, a cölöpgombákat, például a begöngyöltszélűt, és meglepő módon az áltriflákat és a naracsvörös álrókagombát is. Ez egy jó rend, jó téma, és jó volt beszélni a tinórualkatú-gombákról
A tinóruk után egy valamikori osztály, a mára elavulttá vált Gasteromycetes került sorra. Mára minden zárt-termőtestű gomba a helyére került, például tudjuk, hogy az óriás pöfeteg a csiperkék rokona, így az Agaricales kalaposgombák rendjében találjuk meg. A fotó 2015-ös és nem én pakoltam tele a közkedvelt csemegével a csomagtartót. A zárt-termőtestűeket kétfelé vettem, külön beszéltem a bazídiumosokról és a tömlősökről. Volt szó a pöfetegek mellett öt védett gombánkról, például az álszömörcsögről és lemezes pöfetegről; az áltriflákról, csillaggombákról, szömörcsögökről, aztán a tömlősök közé tartozó szarvasgombákról (itt hat védett álszarvasgomba faj van) és még sorolhatnám.
A kilencedik előadásban az Agaricales renden belül a pereszkék és a tölcsérgombák kerültek külön kiemelésre. Valamikor a renden belül a pereszkefélék családjában Tricholomataceae érdekes nemzetségeket találunk, például itt voltak a szegfűgombák, a tuskógombák, a kígyógombák is. A genetikai vizsgálatok tisztázták a rokonsági kapcsolatokat és kiváltak innen az említett nemzetségek, saját családokat kaptak. A pereszkefélékben így is sokan maradtak, mintegy 1000 faj több mint 70 nemzetségben. Négy védett és hat árusítható gombánk tartozik ide. A pereszkék és tölcsérgombák közeli rokonai egymásnak, nagy a hasonlóság. Sajnos a tölcsérgombák között a muszkarin tartalmuk miatt mérgezőek is vannak. Ezekről a mérgező gombákban is volt szó.
A tizedik témáját szintén az Agaricales rend adta, hiszen elképesztően nagy csoport tele közismert gombákkal. Ezek közül választottam ki az őzlábgombákat, szegfűgombákat, tuskógombákat és fülőkéket valamint még pár fajt. Ezek közt négy védett faj és hét árusítható is van. Világos spórás gombák mind, és olyan sokan vannak, hogy még egy előadás szólt ezen fajokról, ami a kilencedik volt, mert a sok világos spórás gombák közé betettem egy másik témát.
A tizenegyedikbe egzotikus gombákat válogattam össze a Gombákkal a világ körül, Boldogság gombái, Mindenevő ember és Mindig van furább sorozataimból szemezgetve. Egzotikusnak számítanak a délről jött melegkedvelő gombák, a magashegységi fajok és a globális kereskedelemmel érkezettek is mint például a bizarr megjelenésű tintahalgomba, ami a szömörcsögök rokona, így szó volt róla a zárt-termőtestűeket ismertető előadásban is. Az előadásban láthattad a legkékebb gombát, az egyik legdrágábbat, néhány gigászi termőtestet növesztőt és más érdekességeket.
A világos spórás lemezesek folytatásába a galócákat, csigagombákat, pénzecskegombákat, nedűgombákat, laskagombákat és kígyógombákat válogattam össze. A császárgalóca védett, egzotikus és a galócák, de az összes gomba közt is az egyik legszebb. Rajta kívül még hat védett fajról beszéltem, valamint öt árusíthatóról. Itt már nemcsak korhadékbontók voltak, hanem fákkal társuló nemzetségek is. Sőt ezek voltak túlsúlyban, hiszen a galócák meglepően sokan vannak és a gyilkos galóca miatt kiemelten fontos nemzetség. A nedűgombák elképesztően színesek, de a csigagombák hasonlóan szépek, és akad köztük gyűjtésre érdemes faj. Mindről hallhattak, akik jelen voltak.
A tizenharmadik előadásba olyan csemegegombákat válogattam össze, amiknek gyógyhatása van, tehát egyszerre táplálnak és gyógyítanak. Ezért a címe Élelmem a gyógyszerem. A déli tőkegomba az egyik legjobb étkezési gomba Kétkörösközben. Kalapját fogyasztjuk, ami változatos módon elkészíthető. Egyedi íze és karakteres illata van. Egyik vegyülete a cylindan daganatellenes, az agrocybenin gombaölő hatású. Szerencsére gyakori gombánk és egy évben akár hat termőhulláma is lehet. Ugyanígy ismertettem a többi gombát is. Meglepően sokan vannak a gyógyhatással rendelkező ehető gombák. Átkötés volt a következő téma felé a süngomba, ami védett, de termesztjük. Termesztett süngomba különleges csemege. Meglepő helyen találunk rá a rendszertanban.
Tizennegyedjére egy egész rendet választottam, a Russulales családjait és nemzetségeit mutattam be, így a süngombáét Hericium, amiben a szintén védett tüskés sörénygomba és a petrezselyemgomba is található. A rend nevét a közkedvelt galambgomba nemzetség  Russula adja. A másik fő nemzetség a tejelőgombáké Lactarius, aminek a legjobb csemegegombái a rizikék, de itt van a képen látható rózsás tejelőpöfeteg is, ami egy zárt-termőtestű tejelőgomba. A Russulales ugyanolyan népszerű mint a Boletales. Öt védett és tíz árusítható gombát ad nekünk. A két fő nemzetség ismertebb fajainak ismertetése nagyon vitte az időt. Érdemes lenne a galambgombákat külön előadásban ismertetni.
A tömény rendismertető után könnyedebb téma következett, a Hasznos segítőink. Ennek az előadásnak a "reklámarca" a sütőélesztő, ami mindig van itthon, mert szeretem a kelt tésztákat. A sütőélesztő élőlény, a kézmeleg folyadékban életre kel és a tésztát az apró gombasejtek légzésekor kieresztett szén-dioxid fújja fel, ami a sütő melegében mint gáz továbbtágul a hő hatására. Sajnos a sütőélesztő 60Celsius fok közelében elpusztul. Gombasejtek tízezreit áldozzuk fel a finomságokért. Azonban a fajt rendkívüli tömegben szaporítjuk, így végül nyertese a háziasításának. Szerintem még a kétspórás csiperkénél is fontosabb a sütőélesztő és rokonai. A mikroszkopikus méretű tömlősgombák közt sok fontos ipari felhasználású fajt találunk. Fele részben róluk szólt a Hasznos segítőink.
A tizenhatodikkal visszatértem az Agaricales rendbe és három nagy, de kevésbé vonzó nemzetségével foglalkoztam, a susulykákkal, a fakógombákkal, és a pókhálósgombákkal. A spóranyomaton két fakógombáé és két susulykáé is látható. Ezek "sötétspórás" gombák, spóraporuk a barna különféle árnyalatai: rozsda, agyag, dohány, okker. Erősen megosztó nemzetségek, hiszen mérgező fajaik miatt kerülendők, azonban fákkal társulnak, így ökológiai szempontból nagyon fontosak az erdők életében. Tehát igenis van hasznuk! Ráadásnak elképesztően sokan vannak. A pókhálósgombák közt pedig akad egy jó, ehető faj, a gyűrűs ráncosgomba, és egy védett, az óriás, valamint tele színpompás termőtestet növesztő fajokkal. Bőven ki tudtam tölteni a 45 percet az ehetetlen trióval.
A hasgombászok számára kevésbé érdekes csoport következett, a taplók, amik zömmel ehetetlenek, de egyáltalán nem érdektelenek a gombák kedvelőinek. A pár éve vizsgálóban lőtt fotón alul az óriás bokrosgomba, felül az ágas tapló látható. Utóbbit termesztjük a gyógyhatása miatt, ugyanakkor a zsenge termőteste jó, ehető. Meglepő, de vannak zsenge állapotukban fogyasztható taplóink, például a sárga gévagomba. Azonban nemcsak az ehető fajok miatt érdekesek. Nagyon sokban vannak gyógyhatású vegyületek. Gondolj csak a pecsétviaszgombára. Az előadás végére mindenki más szemmel tekintett a taplókra.
A tizennyolcadik, záró előadása az öt hónapos online sorozatnak a termesztett gombákat mutatta be. Tanulva a mérgező gombák/gombamérgezések dupla előadásból, nem vettem be az anyagba a gombatermesztést. Ha lesz érdeklődés a sorozatra, külön előadást fog kapni. A záró darabban tényleg csak a termesztésbe vont fajokat mutattam be, amikről én tudok. A jól ismert és általam kedvelt kétspórás csiperkén túl, amivel indítottam jöttek sorban a többiek: kései laskagomba hibridek, ördögszekér laskagomba, shiitake, gyapjas tintagomba, téli fülőke, déli tőkegomba, óriás harmatgomba és még sorolhatnám. A gombatermesztésnek köszönhetően egész évben élvezhetjük a gombák egyedi ízét. Én kimondottan szeretem az alap gombaízt, ami a kétspórás csiperkéhez kötődik nálam.
Ez a kép még a 2020-as járvány előtt készült rólam a könyvtárban, ahol éveken át a gombaklubot tartottam. Hat évig minden hónapban egyszer szeretettel, és ha termettek, akkor friss termőtestekkel és előadással vártam a gombásztársakat. Szép időszak volt. Szerettem. Az online előadás-sorozat hasonlóan kellemes közelebbi élmény. Megtettem, amit megkövetelt tőlem a gombák iránt érzett erős vonzalom, terjesztettem a jó hírüket. A lehetőségeimhez mérten igyekeztem oszlatni a gombafóbiát és egyre több embert megnyerni a természet különceinek. Sok jó élményt adtak nekem. Szeretném, ha esélyük lenne még sokáig élni, hogy ne vágjuk ki az erdőiket, ne pusztuljanak el, ne tűnjenek el a fajok a klímaváltozás és a mi esztelen terjeszkedésünk miatt. Megvédeni a gombákat csak a közös akarat tudja. Egyetlen ember képtelen útját állni a pusztulásnak. Remélem, sikerült legalább száz emberrel megértetnem, hogy miért fontosak a gombák. Ha ezt a célt elértem, akkor nem éltem hiába. Teljesítettem a célomat.

2 megjegyzés:

  1. Voltam egy előadásodon, nagyon tetszett, érezi lehetett, hogy szívből csinálod!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó volt a tematikája is az előadásoknak. Párról, éppen a csiperkékről is sajnos lemaradtam. Ingyen semmi sincs, ez tőled nagyon kedves küldetés-szerű volt. Köszönet érte. Nagyobb nyilvánosságot érdemelnek az előadásaid.

    VálaszTörlés