Afganisztán gombái

Szociálisan érzékeny emberként, aki képes értelmezni a történelem eseményeit és tanulni azokból, keserűen figyelem az afgán eseményeket. A 21. században az emberiségnek kollektíven kellene fellépnie az emberi jogok megsértése ellen és globálisan kéne védenie a gyengéket, különösen a gyerekeket és nőket. Akár lány vagy fiú a gyermek, egész életére hatással van az erőszak. Mert ne gondolja senki, hogy fiúként "harcosnak" besorozva olyan jó és fantasztikus életpálya. Lányként pedig horror, hogy nem rendelkezhet a saját életéről, el kell fogadnia, hogy erőszakkal lesz valakinek a felesége. Itt ülök a laptopomnál és ijesztő belegondolni, hogy másnap, ha afgán nő lennék, nem mehetnék szabadon a dolgomra, például a könyvtárba, hogy képezem magam, vagy fotózni, és az is teljesen elképzelhetetlen lenne, hogy lazán beszélgessek férfi ismerőseimmel, akikkel kollégák vagy barátok vagyunk. Te itt Európa közepén egy hosszú évszázados harcnak köszönheted női jogaidat. Elődeink vérükkel fizettek a mi jó életünkért. És ez a jó élet nem magától értetődő. Valójában a jelenben is tennünk kell érte, különben az egészen más érdeket vallók ismét a fejünkre nőnek. Nagyon sok here és kegyetlen ember van, akik alig várják, hogy a többieken élősködjenek. Számomra elképzelhetetlen, hogy "fehér cselédje" legyek bárkinek is. Önálló ember vagyok saját célokkal, amiket meg akarok valósítani.
Ha Afganisztánba születek 1978-ban, 0,1% esélyt adok magamnak, hogy ezt a blogot létrehozhattam volna. A blog a létrejöttét nagyban köszönhette volna a 2001-es amerikai megszállásnak, aminek köszönhetően lett internet és globális hírközlés az országban, valamint többféle életpálya modell is megnyílt a nők előtt. Kudarcnak láttatják sokan az amerikai "megszállást", ami nem igaz. A nőket igenis jobb helyzetbe hozta, esélyt adott nekik. Nem mellékes megjegyzés, hogy aki hazánkban ekézi az amerikaikat, nem veszi észre, hogy az EU 2004 óta ezer milliárdokat öntött Magyarországra, amikből posztkomcsi herék lettek milliárdosok és erősen érdekeltek a romlott rendszer fenntartásában. Na, erről ennyit. Lépek tovább a gombákra. A gombás bélyegeket David Moore honlapjáról mentettem le és hét hegyvidéki faj látható rajtuk. Afganisztán háromnegyedén hegyvidék található, amik közt akadnak hétezer méter magas csúcsok is. Az alacsonyabb régiókban a hegyeken a tűlevelű erdők zöldellnek, amiknek gombavilága nagyban hasonlít az európai lucfenyvesekére. A hét gomba: sárga rókagomba, barna nyálkásgomba, sötét trombitagomba, sárga gyűrűstinóru, árvégű fülőke, zöld harmatgomba és a narancsvörös kocsonyásgomba; négy gyökérkapcsolt és három korhadékbontó, melyek közül a négy fákkal élő jó étkezési gomba. Találtam egy páratlan zöld oázist az országban, ami biztosan jó gombászterep is. A Nurisztán erdő a keleti határ közelében van. Bár 1970-2002 között itt is komoly pusztítást végeztek a fakitermeléssel és az erdőség fele megsemmisült. Pedig a neten talált fotók alapján a terület "Afganisztán Svájca", nagyon szép.
A bejegyzés végére egy afgán főzős videót illesztek be.


Kiegészítés: Ha azt hiszed, hogy minden rendben és nincs miért harcolni, te dolgozó jó ember vagy, aki béréből bármit megvehet... tévedsz. A történelem kereke fordul, és a klímaváltozás dübörögve tarol. Legyél észnél, különben bajba kerülsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése