Év gombája szavazás

2021-ben az év gombája szavazás 12 gombáját a háromtagú bizottság a fenyvesek fajaiból válogatta össze. A július végén megrendezésre került Zempléni gombafesztivál vendégei ezek közül választottak ki 6-ot, amiket most bemutatok a cikkben. Szeptemberben lesz az Országos gombásztalálkozó és az ottani gombászok fognak a hatból 3-ra szavazni, amikre majd októbertől lehet nyilvánosan voksolni. Kicsit bonyolult az év gombája szavazás, de azért, hogy minél több gombász részt vegyen benne és az ő döntéseik irányítsák a végső hármas kiválasztását. Nehéz dolgunk van, mert a jelenlegi hatosból három ehető gyökérkapcsolt, egy ehető korhadékbontó és két valamilyen szempontból érdekes korhadékbontó. Tippem alapján a rizike tutira benne lesz a nyilvános szavazásra bocsátott hármasban. Ezért vele kezdem a gombák bemutatását.
Az ízletes rizike Lactarius delicious lazacszínű tejelőgomba, aminek nedve frissen élénk narancsvörös. A hosszútűs fenyők gombapartnere. Az Alföldön is megtalálható csak társfa kell neki. Júniustól terem, ha volt elegendő csapadék. Azonban inkább kora ősszel sereges fiatal fekete vagy erdei fenyő ültetvényekben. Árusítható.
A vöröses nyálkásgomba Chroogomphus rutilus szintén hosszútűs fenyőkkel társul. A fotómon jól megfigyelhető több jellegzetes tulajdonsága, a csúcsos kalap, a széles ritkán álló lemezek, amiket sötétre fest a szinte fekete spórapor. Tönkbázisában narancsszín húsa élénksárga. Húsa főzve lila lesz. Árusítható.
A barna gyűrűstinóru Suillus luteus fapartnerei szintén a Pinus nemzetség fajai. A fenyőtinóruk Suillus spp. mind fenyőkkel élnek együtt. Általában jó, ehető gombák. Kalapbőrük zömmel nyálkás, így azt le kell húzni ételkészítés előtt. Négy fajok árusítható, melyek közt ott van a barna gyűrűstinóru is. Fotómon látható, hogy miért gyűrűs.
A fodros káposztagomba Sparassis crispa a taplóalkatúak-rendjébe Polyporales tartozik. Hosszútűs fenyők gyökérparazitája. Különös termőtestének húsa törékeny, rugalmas és kellemes ízű. Bár igen nehéz a megtisztítása. Augusztustól novemberig kereshetjük áldozatainak gyökérzete mentén.
A bársonyos fapereszke Tricholompsis rutilans az egyik legszebb gomba. Alapvetően sárga színű termőtestét bíborvörös pikkelykék borítják. Kalapátmérője 20cm is lehet, így csoportjai rendkívül látványosak, jó fotótémák. Sajnos húsa kesernyés íze miatt élvezhetetlen. Az Alföldön is megtalálható, mert a fenyők gyakori korhadékbontója.
A tobozgereben Auriscalpium vulgare hosszútűs fenyőtobozokon terem. A galambgomba-alkatúak rendjébe tartozik. Nagyon egyedi gombácska, ami nem az étkezési értékével hódít. A vöröses nyálkásgombát, a bársonyos fapereszkét ugyanott fotóztam, ahol a tobozgerebent, mindhárom él Pósteleken.
A hat fajból egyedül káposztagombával nem találkoztam még Békés megyében, így jó eséllyel olyan gomba képviseli majd 2022-ben a természet különceit, amit Kétkörösközben is be lehet mutatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése