Ugrás a fő tartalomra

Július

2017 hetedik hónapja kezdődött el, régi nevein Szent Jakab hava, Nyárhó, Áldás hava. A Római birodalomban még ötödiknek nevezték, mivel a naptár első hónapja a mostani március volt. I.e. 44-ben kapta a mai nevét Julius Caesar tiszteletére. Ezért választottam a hónap gombájának a császárgalócát Amanita caesarea, ami a legszebb termőtestet növeszti. Savanyú talajú lomberdőink, főleg tölgyeseink jó években bőven termő gombája. Azonban időszakos bősége ne tévesszen meg, hazánkban védett, nem szabad gyűjteni. Idén még nem hallottam felőle, és én sem találtam a Béli-hegységben, ahol szintén szárazság van. Egyelőre kész katasztrófa az idei év gombász szempontból és a gazdák sincsenek könnyű helyzetben. Bár a régi népélet szerint a július az aratás hónapja, de én már június végén láttam a kombájnokat a búzatáblákon. Az aszály miatt kényszerérett a gabona. Le lehet aratni. Most ugyan voltak esősebb napok, és itt-ott a talaj felső része átázott, de a mélyebb rétegekben, pl. egy méteren nálunk cirka 100 mm csapadék hiányzik. Ami külön pech, hogy itt még a felső rész sem ázott át, és megint feltámadt a szél, ami a lehullott pici esőt is felszárítja. A GFS sem jelzi, hogy végre tartós eső érkezne. Pedig néha esős a július, aminek nagyon örül a gombász, mert ilyenkor augusztus elején van egy rövid, de intenzív termőtest hullám. Ki tudja, hogy mi lesz? Nincs más mint tűrni a zord időt és remélni az esőt. Minden elmúlik, az aszály is. Bár a klímaváltozás éppen felpörög, de hát úgy szép az élet, ha zajlik.
A mostoha időjárás ellenére lesz gombász program a hónapban, 27-30. között a IX. Zempléni Gombafesztivál. Bár erre már betelhettek a szálláshelyek régen, de azért érdemes ellátogatni hazánk egyik legszebb hegyvidékére és találkozni a gombásztársakkal.
Júliusban a Viharsarki gombászok 22-én gyűlnek össze a Boross László kutatóházban Pósteleken. Szabadtéri gombaklub és közös főzőcske lesz. Továbbra is hasznos figyelemmel követni a gombásznaptárt.

Eddig nem írtam a hónapok szülöttjeiről, de most kivételt teszek. Július 12-én született Kaán Károly 1867-ben. Nélküle másként nézne ki az Alföld, és a 21. században is nagy szükség lenne hozzá hasonló, elhivatott szakemberekre.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…