Szépapó-tölgy

A Szépapó-tölgyhöz idén áprilisban mentem ki egy tavaszi túra keretében. A nagy fa a kép jobb oldalán látható. Próbáltam a Holt-Korhánnyal együtt fotózni, aminek a partján áll. Mindegyik nagy tölgyünkről a Dendrománia oldalon találtam az első információkat, így a tavaszi túrához innen írtam ki a fa GPS koordinátáit.
Szakmai dilim, hogy érdekel a kocsányos tölgy, mert fő erdőalkotó fafajunk helyben a kőrisekkel és szilekkel társulva, és számos gyökérkapcsolt gombával él együtt. Egy keményfás ligeterdő mindig jó gombászterepe a helyi gombásznak. Az idős egyedeket lenyűgöző méreteik és életkoruk miatt különösen kedvelem. Élő történelem mindegyik.
Ha minden a terv szerint alakul, idén még elmegyek Orosipusztára, ahol több öt méteres törzskörméretű van, és Szarvasra az Anna-ligetbe, amiben kettő hat méteres áll szépen kezelt állapotban. Aztán valamikor eljutok a Bányaréti-őstölgyesbe is. Kíváncsi vagyok, hogy segített-e a tölgyeken a 90-es évek végén megoldott vízutánpótlás, vagy még mindig haldokolnak az óriások.
Higgyétek el nekem, hogy a keményfás ligeterdő természetes formájában a legszebb erdő. Kár, hogy már nem tudunk gyönyörködve járni benne.
Ha tehetitek, ti is látogassátok meg az öreg tölgyeket. Minden évszakban gyönyörűek mint például a Szépapó-tölgy.
Nyáron és meleg ősszel legyetek óvatosak, az odvas fákban lódarazsak lehetnek.


Részletek a Körös-Sárréti útikalauzból (1984), ami online is olvasható.


"Mind a túránk során eddig járt, mind még a hátra lévő területeken a folyószabályozások korát megelőző időkből itt maradt őstölgyeseken és -szileseken kívül az ősgyep uralkodott a tavaszi tocsogóival és madárgazdagságával a tájon. A Tisza-birtokon 1934-tõl megkezdett fásítás átformálta a képet. Így alakult ki a helybeliek szorgos keze nyomán és az erdészek szakértelmének gyümölcseként ez a sok szép tölgyerdő, Müller Géza kerületvezető 40 éves munkáját is dicsérve."


"A Korhány mint annyi más, a szabályozások során megszűnt vízfolyás, Nagyszalonta és Nagyvárad közötti vonulatok vizeit hozta, és az Alföldön elterülve, szeszélyesen kanyargó medreket ásott. A legutóbbi vízrendezésig időnként vizet szállított, ma teljesen kiszáradt, csekély hazai belvizeket fogad."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése