Ehető köpcös és halálos nyurga


A dióízű galambgombát Russula heterophylla és a gyilkos galócát Amanita phalloides a vasárnapi gombakiállításom nyitvatartási ideje alatt fotóztam le. Ez az egyik legfontosabb gombapár, amit feltétlenül ismerni szükséges a nyugodt gombászáshoz. Sajnos a gyilkos galóca számunkra halálos vegyületet termel anyagcseréje során. Pedig egy szép gomba, de csak nézni szabad, tányérra tenni életveszélyes hiba!
A megörökített példány hibátlan volt, így látni lehet rajta a gallért és a bocskort is. Ez a két határozóbélyeg megléte egyértelműen azonosítja. (A másik galléros és bocskoros gombánk a rokona, a szintén halálosan mérgező fehér galóca Amanita verna.)
A galambgomba és galóca kalapszíne egészen hasonló, felületesen gyűjtve a zömmel ártalmatlan galambicákat könnyen előfordulhat, hogy gyakorlatlan gombász közéjük rak pár galócát. Ebből pedig nagy baj lehet, ha nem vitte el bevizsgáltatni a gombáit. Történt már haláleset a két faj összetévesztéséből.
Legyél körültekintő! Sose kapkodva szedd a gombát és nézd meg jól a felemelt termőtestet! A rutin halálos hibához vezethet. Hiszen mindkettő zöld, színe alapján mindkettő jó lehet... NEM, mert az ártalmatlan zöldben pompázó gyilkos galóca tényleg halálos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése