Ugrás a fő tartalomra

Nem látja a fától az erdőt

A pósteleki kastélypark mögött csertölgy Quercus cerris ültetvények vannak. Ezek faanyagtermelő állományok, idővel mind kitermelésre és felújításra kerül. A kép bal oldalán lévő üres rész egy ilyen tölgymakkal bevetett újulat, amit 2013 telén vágtak ki. Az egyik legjobb gombász helyem volt. Talán ideje lenne megnéznem a szemben lévő állományt, mert bármennyire fura, de abban még sosem jártam. Mindig csak a szokott útvonalon nézek körül. Lehet, hogy ott szintén gombaéden fogadna ősszel. A gombák nagy túlélők, spóráik által újra és újra visszatérhetnek a felújított ültetvényekbe. Sajnos a növények nem ennyire szívósak. Valami ordas marhaság, hogy az erdőgazdálkodásnak köszönhető "erdeink" fajgazdasága. Aha. Linkelek neked egy szívderítő videót, hogy mit jelent a mélyszántás. Szerinted marad bármi értékes utána? Ideje lenne az erdő szót kizárólag a természetes vagy természeteshez közeli állapotú fás élőhelyekre használni, és az ültetvényeket a nevükön nevezni, mert NEM erdők. Nyugodtan az erdészek is kereszteljék át magukat mezőgazdásznak, mert már rég nem az erdőkkel foglalkoznak. Vagy itt van egy másik videó, amit beillesztek, mert a drámai zeneválasztása jól aláfesti a műveletet.


Ha a fáknak lenne cuki gombszeme és szája, amivel sikítani tudnának, te is komolyabban vennéd a barbár pusztítást, amit erdőgazdálkodásnak neveznek. Aminek nincs aranyos pofikája hajlamosak vagyunk élettelen tárgynak vélni. Pedig a növények ugyanúgy éreznek mint az állatok! Ráadásul mi vagyunk rájuk szorulva és nem ők ránk. Ennek ellenére rendkívüli módon alábecsüljük őket és durván bánunk velük. Bonyolult életközösségükre, amit erdőnek nevezünk szinte ügyet sem vetünk, még az erdész sem látja a fától, az eladható faanyagtól, ami tragikus az igazi erdőkre nézve. Nagyon kevés természetbarát erdész volt, van és lesz(?). A többség megélhetési forrásának tekinti a faanyaggal sáfárkodást és nem nagyon visz érzelmeket a szakmába. Ugyan már, együttérzésre nincs idő, kell a pénz! Végül is nyakunkon a hatodik kihalási hullám, klímaváltozás van, teleszemeteltük és szültök a bolygót, sietve kell élvezni az életet, mielőtt túlkapásaink következményei agyonütik fajunkat és a bioszférát. Lehet, hogy a fákat vető-vágó mezőgazdászoknak (régi nevükön erdészeknek) van igazuk, "sietni kell, elég 60 év és vágható a tölgy is, minek neki 100-120 év? Összeomlik az erdő a klímaváltozás hatására! Aj-jaj, és abból nem lesz értékesíthető faanyag. A biológiai sokféleség micsoda? Ilyesféle szavakkal ne is háborgassanak a sötétzöldek! Nincs erre időm! " Sóhaj.
Nehéz visszafogni magamat, amikor a 25. órában ismét győzött az esztelen önzés, és egyéni gazdasági érdekek miatt belenyúltak az erdőtörvénybe.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…