Ugrás a fő tartalomra

Helyzetjelentés

A málnavörös tinóru Rubinoboletus rubinus leromlott fás élőhelyeink egyik legbecsesebb gombája, mert egy ritka faj, ami nálunk jól érzi magát. Kicsike, de színpompás. Rózsaszínes tönkjéről, kárminvörösre váltó pórusairól könnyű felismerni. Az aprócska termőtestet gombásztárs gyűjteményébe szedtem fel. Egyébként nem gyűjtöm, csak fotózom. Szerencsére kis mérete miatt ritkán kelti fel hasgombászok figyelmét. Termőtesteinek gyűjtése kevésbé veszélyezteti mint élőhelyei rendszeres letermelése és feldúlása az erdőgazdálkodás során. Melegkedvelő gombácska, júliustól szeptemberig terem. Tehát pont időben jött elő. Bár számomra rejtély, hogy honnan vett elég vizet a növekedéshez.
A múlt hét csütörtöki zivatarnak már alig volt nyoma Pósteleken. A talaj repedezett, a száraz avar csörgött lépteim nyomán. Egy árnyasabb részen találtam egyedül pár pocsolyát. A kevés eső párásabbá tette a levegőt, amit a gombák szeretnek, és a mélyben találtak még elég vizet. Azonban puhább húsú gombáknak, pl. galócák Amanita spp. nyomuk sem volt! Kizárólag a szárazságot tűrő galambgombák Russula spp. a masszívabb tinóruk: hamis céklatinóru lásd előző bejegyzés, gyökeres tinóru Caloboletus radicans, okkerszínű tinóru Hemileccinum impolitum jöttek elő. A kicsike tinórukat a málnavörös képviselte, amin meglepődtem. A taplókon kívül a korhadékbontók közül egyedül a nyári laskagomba Pleurotus pulmonarius két picike termőtestcsokrával találkoztam. Ezek egy kidőlt fatörzs árnyas alsó felén voltak.
Az országos gombahelyzet katasztrofális. Bár a június végén átvonult rendszerek enyhítettek az aszályon a többi országrészben, de idő kell a gombáknak a termőre forduláshoz. Ha pedig ismét berobban a kánikula, a termőhullám megtorpanhat, leállhat.
Most inkább nyaraljatok. UV sugárzás és kullancsok ellen védekezzetek! 


Megjegyzés: Úgy látszik, hogy visszatérő szokásom lett az időjárás miatt panaszkodni. 2015-ből egy júliusi helyzetjelentés.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…