Helyzetjelentés

A málnavörös tinóru Rubinoboletus rubinus leromlott fás élőhelyeink egyik legbecsesebb gombája, mert egy ritka faj, ami nálunk jól érzi magát. Kicsike, de színpompás. Rózsaszínes tönkjéről, kárminvörösre váltó pórusairól könnyű felismerni. Az aprócska termőtestet gombásztárs gyűjteményébe szedtem fel. Egyébként nem gyűjtöm, csak fotózom. Szerencsére kis mérete miatt ritkán kelti fel hasgombászok figyelmét. Termőtesteinek gyűjtése kevésbé veszélyezteti mint élőhelyei rendszeres letermelése és feldúlása az erdőgazdálkodás során. Melegkedvelő gombácska, júliustól szeptemberig terem. Tehát pont időben jött elő. Bár számomra rejtély, hogy honnan vett elég vizet a növekedéshez.
A múlt hét csütörtöki zivatarnak már alig volt nyoma Pósteleken. A talaj repedezett, a száraz avar csörgött lépteim nyomán. Egy árnyasabb részen találtam egyedül pár pocsolyát. A kevés eső párásabbá tette a levegőt, amit a gombák szeretnek, és a mélyben találtak még elég vizet. Azonban puhább húsú gombáknak, pl. galócák Amanita spp. nyomuk sem volt! Kizárólag a szárazságot tűrő galambgombák Russula spp. a masszívabb tinóruk: hamis céklatinóru lásd előző bejegyzés, gyökeres tinóru Caloboletus radicans, okkerszínű tinóru Hemileccinum impolitum jöttek elő. A kicsike tinórukat a málnavörös képviselte, amin meglepődtem. A taplókon kívül a korhadékbontók közül egyedül a nyári laskagomba Pleurotus pulmonarius két picike termőtestcsokrával találkoztam. Ezek egy kidőlt fatörzs árnyas alsó felén voltak.
Az országos gombahelyzet katasztrofális. Bár a június végén átvonult rendszerek enyhítettek az aszályon a többi országrészben, de idő kell a gombáknak a termőre forduláshoz. Ha pedig ismét berobban a kánikula, a termőhullám megtorpanhat, leállhat.
Most inkább nyaraljatok. UV sugárzás és kullancsok ellen védekezzetek! 


Megjegyzés: Úgy látszik, hogy visszatérő szokásom lett az időjárás miatt panaszkodni. 2015-ből egy júliusi helyzetjelentés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése