Ugrás a fő tartalomra

Helyzetjelentés

A rózsáskalapú tinóru Rubroboletus legaliae keményfás ligeterdő jellegű faültetvényeink egyik tuti gombája, ami képes bárkit elkápráztatni színeivel, méretével. Idén különösen sok termőtestet növesztett. Ennyit még sosem láttam. Állítólag a telihold kihúzza a gombákat a földből, ami vasárnap volt. A rózsáskalapúnak nincs étkezési értéke, ha meg is főződ alaposan (20 perc) még okozhat kellemetlen gyomor panaszokat. Jobb a helyén hagyni, mert ritka. Igazán kivételes, hogy leromlott fás élőhelyeinken még él egy ilyen csodagomba. Egy hete még nyoma sem volt, most terem. Az akkor termett gombák közül a nyári laskagombák elöregedtek, a gyökeres tinóruból csak egyet láttam, a hamis céklatinóruk is kevesebben voltak, és málnavörösből az előző bejegyzés első képén látható párost találtam. Az egy szem okkerszinű tinóru eltűnt. Nem volt az ág alatt a múmiája. Mások is járnak az útvonalamon. Ismert hely. A terepen még a galambgombák dacoltak az aszállyal. Azért ezek a fajok is bőven megleptek. Főleg a húsos tinóruk elképesztőek. Honnan a csudából vették a vizet? A hamis céklatinóruk tenyésztestei nincsenek csatorna közelében.
Dél-keleten elég komoly az aszály helyzet. Nem emlékszem olyan évre, amikor egymás után száraz lett volna a tél, a tavasz és a nyár. Azért az időjárásnak szokása egy-egy extrém csapadékos hónapot beszúrni a szárazak közé. Vagyis eddig ez volt a módi. 2017-ben nincsenek extrém esős hónapok! Itt van július és a GFS szárazságot és forróságot jelez. Nem akar változni az időjárás. Elkeserítő. Ennyire még sosem volt nyomasztó a nyár. Ennek ellenére vannak gomba oázisok az országban. Idén valami elképesztő mázlija van a zempléni gombászoknak. A hónap végén lesz a gombásztalálkozójuk, amire még lehet jelentkezni, és gomba is van. Oh, csodás ott a helyzet! Én a helyedben röpülnek a Zemplénbe. Sajnos nekem dolgom lesz. Pedig mennék. Borsod-Abaúj-Zemplén gombászain túl még a Zala megyében élők találkozhatnak kedvenceikkel.
Gombászásod megtervezéséhez a talajnedvesség térképet vedd figyelembe, illetve kövesd figyelemmel naponta a radartérképet, hogy merre vonultak át zivatarfelhők. A gomba nem közvetlenül nagy eső után nő! Kedvenceinek életmódjuktól és az előző időjárás sokkhatásától függően 1-2 hét kell, hogy termőre forduljanak. Akadályozó tényező számukra a légköri aszály, tehát a levegő páratartalmát is javasold figyelned.
Nagyon remélem, hogy csoda történik, és megint változik a GFS előrejelzése csak már az eső és elviselhetőbb meleg irányába!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…