Helyzetjelentés

A rózsáskalapú tinóru Rubroboletus legaliae keményfás ligeterdő jellegű faültetvényeink egyik tuti gombája, ami képes bárkit elkápráztatni színeivel, méretével. Idén különösen sok termőtestet növesztett. Ennyit még sosem láttam. Állítólag a telihold kihúzza a gombákat a földből, ami vasárnap volt. A rózsáskalapúnak nincs étkezési értéke, ha meg is főződ alaposan (20 perc) még okozhat kellemetlen gyomor panaszokat. Jobb a helyén hagyni, mert ritka. Igazán kivételes, hogy leromlott fás élőhelyeinken még él egy ilyen csodagomba. Egy hete még nyoma sem volt, most terem. Az akkor termett gombák közül a nyári laskagombák elöregedtek, a gyökeres tinóruból csak egyet láttam, a hamis céklatinóruk is kevesebben voltak, és málnavörösből az előző bejegyzés első képén látható párost találtam. Az egy szem okkerszinű tinóru eltűnt. Nem volt az ág alatt a múmiája. Mások is járnak az útvonalamon. Ismert hely. A terepen még a galambgombák dacoltak az aszállyal. Azért ezek a fajok is bőven megleptek. Főleg a húsos tinóruk elképesztőek. Honnan a csudából vették a vizet? A hamis céklatinóruk tenyésztestei nincsenek csatorna közelében.
Dél-keleten elég komoly az aszály helyzet. Nem emlékszem olyan évre, amikor egymás után száraz lett volna a tél, a tavasz és a nyár. Azért az időjárásnak szokása egy-egy extrém csapadékos hónapot beszúrni a szárazak közé. Vagyis eddig ez volt a módi. 2017-ben nincsenek extrém esős hónapok! Itt van július és a GFS szárazságot és forróságot jelez. Nem akar változni az időjárás. Elkeserítő. Ennyire még sosem volt nyomasztó a nyár. Ennek ellenére vannak gomba oázisok az országban. Idén valami elképesztő mázlija van a zempléni gombászoknak. A hónap végén lesz a gombásztalálkozójuk, amire még lehet jelentkezni, és gomba is van. Oh, csodás ott a helyzet! Én a helyedben röpülnek a Zemplénbe. Sajnos nekem dolgom lesz. Pedig mennék. Borsod-Abaúj-Zemplén gombászain túl még a Zala megyében élők találkozhatnak kedvenceikkel.
Gombászásod megtervezéséhez a talajnedvesség térképet vedd figyelembe, illetve kövesd figyelemmel naponta a radartérképet, hogy merre vonultak át zivatarfelhők. A gomba nem közvetlenül nagy eső után nő! Kedvenceinek életmódjuktól és az előző időjárás sokkhatásától függően 1-2 hét kell, hogy termőre forduljanak. Akadályozó tényező számukra a légköri aszály, tehát a levegő páratartalmát is javasold figyelned.
Nagyon remélem, hogy csoda történik, és megint változik a GFS előrejelzése csak már az eső és elviselhetőbb meleg irányába!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése