Céklatinórunak álcázza magát

A "hamis céklatinóru" Neoboletus xanthopus nem is annyira hamis, ahogy a neve jelzi. Az igazi céklatinóru Neoboletus luridiformis testvérfaja. Az alföldi gombászokat rendre összezavarja, mert egyértelműen céklatinórunak néz ki, de annak leírásánál ott van, hogy savanyú talajú erdőkben él. Mifelénk pedig meszes-semleges talajok vannak. Akkor ez így hogy? Semmi pánik. A mi céklatinórunk nagyon is a helyén van száraz tölgyültetvényeinkben.
Az előző képes bejegyzés első képén is a termőtestei láthatók. Jellegzetes a fiatalon molyhos kalap, amin idősen sárgás foltok jelennek meg. Csövecskéinek nyílása kárminvörös.

A tönk pirosas, apró szeműn pettyes. A hús sárgás-fehér, a tönk aljában is. Nincs a céklatinórura jellemző vöröses szín. Gyakran található a normálisan színezett termőtestek között "fakó", ami szinte teljesen sárga. Nem kell meglepődni, szintén hamis céklatinóru, ami ugyanúgy intenzíven kékül, ha hozzáérsz. Kívül-belül színeződik, ami alapján mérgezőnek tűnik, pedig alapos (20 perc) főzés után ehető. Kemény húsa főzés során sem puhul meg. Csemegegombának nem mondanám, de egyébként korrekt alapanyag, ha más gomba nem terem. Felhasználás előtt mutasd meg szakellenőrnek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése