Ugrás a fő tartalomra

Rendelj tőlem gombafutamot

A forró és száraz nyárban nehéz elképzelni, hogy szükség lenne a gombaismeretre, de jó észben tartani, hogy a gombák életünk részei. Elég csak a sütőélesztőre gondolni, aminek különféle törzsei nélkül nem lenne kenyér, bor, sör.
A termesztett gombáink csupán kóstolót adnak a gombavilágból. Hatalmas birodalom a gombáké, ami több mint százmillió éve párhuzamosan fejlődik a növényekkel. Lenyűgöző élőlények sokaságát mutatom be a gombafutam előadásain, de nemcsak képeken láthatod a különös lények fantasztikusan sokféle termőtesteit, hanem élőben a terepen is. Mert eljön az ősz, hullani fog az éltető eső, és mindenfelé nőni fognak a gombák. 

A gombafutam négy előadásból áll, és alapvetően Békéscsaba, Gyula környékének gombáit mutatja be: Hasznos segítőink, Életünk fűszerei, Utunk kísérői, Vétlen gyilkosaink. Az előadásokat a hallgatók életkora alapján alakítom, hogy minél több ismeret tudjon megragadni. Van interaktív rész is, ha vannak friss termőtestek, amiken élőben lehet szemléltetni a fontos tulajdonságokat. 
A színes termőtestek kavalkádja fotózásra és megismerésre csábító. Hegyvidékről és helyből egyaránt hozok fajokat. Ősszel nem lehetetlen egyszerre hatvan faj kiállítása sem! Ez már bőséges alap gombaismeretet jelent. A friss gombák segítik az előadáson hallottak rögzülését, hiszen azokat a fajokat gyűjtöm be, amikről beszélek. A képek hátránya, hogy nem tudják átadni a termőtest valós méretét, textúráját, szagát, viszont a friss gombák igen.
Azonban az előadás szövege megalapozza a terepi munkát is. Mert bizony kiviszem a csoportot a gombászösvényre. Lehet választani helyi és hegyi túrák közül. Helyben Póstelek és Szanazug, hegyvidékek Béli és Bihar. Utóbbira október közepe után nem megyünk fel, mert rendszerint ekkora beköszönt odafent a tél. Sajnos idén a hegyvidék is szárazabb. Azonban ha beáznak az ottani erdők is, bőven lesz gomba ősszel.

A terepgyakorlat során lehetőség van az Életünk fűszerei előadásból megismert gombák közül az éppen termők begyűjtésére. Szakellenőrként garantáltan csak jó gombákat adok vissza neked, amiket biztonsággal elfogyaszthatsz.
A terepgyakorlat ideális csapatépítésre is, mert a gombák keresése kihozza belőlünk a kincskereső gyereket, amitől oldottabb lelki állapotba kerülünk. Jó tevékenység a gombászat! Friss levegőn, az őszi erdő színei között élmény sétálni és rálelni egy-egy finom gombára. 

A gombafutam egymásra épülő négy előadásból, mini gombakiállításból és egy terepgyakorlatból áll össze. Megbízási szerződéssel bruttó 86000 forint az ára. 
Lehetőség van egy-egy előadás vagy terepgyakorlat megrendelésére is. Előadás ára bruttó 10000 Ft, terepgyakorlaté bruttó 20000 Ft. 

Rendelj tőlem gombafutamot, mert ezzel tudod támogatni a munkámat, és win-win szituációt létrehozni, amiben mindketten gyarapodunk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…