Ugrás a fő tartalomra

Gombásznapot tartottam gyerekeknek

Egyik kedvenc mottóm, ami jobb oldalt olvasható: "A tudás az egyetlen érték, ami a használat során nem fogy el, hanem még gyarapszik is." Ennek szellemében szívesen osztom meg ismereteimet a gombákról. Különösen örömteli, amikor gyerekekkel járok a gombászösvényen. Fáradhatatlanok és lelkesek. Lásd a mellékelt fotót, amin éppen a nyárfa-érdestinóruval ismerkedtek meg.
A Körös klub génbankjában akadt némi friss termőtest, így lehetett gyakorolni a gombászatot is.
Itthonról az előző túráimról megmaradt gombamúmiákat vittem el. Szerencse, hogy a friss galambgombák, a nyárfa-érdestinóru és az egy szem mérgező susulyka feldobták a napot. Idén hoztam magammal a mikroszkópomat is, aminek segítségével a tömlősgombák spóráit mutattam meg a gyerekeknek.
A nap első képén a teljes motyómat fotóztam le. Nem mindegyik kellékem került felhasználására, de azért jól tettem, hogy mindent vittem. A plüssökkel a gomba és termőtest közti különbséget szoktam bemutatni, a pendrive-on képanyag van több témában, a kosárkában szállítom a mini kiállítást, a borítékban a gombakártya paklim van, a nagy kosárban becsomagolva a mikroszkóp, és néhány gombás könyvet mindig viszek.
Hamarosan megint mesélhetek a kedvenceimről a fiataloknak, mert a Körös klub természetvédő egyesület a hónap végével kezdődően ismét tart ifjúsági tábort július 31.-augusztus 4. között. Harmadikán lesz a gombásznap.
A táborba az egyesület honlapján lehet jelentkezni. Érdemes elhozni a csemetéket, mert rácsodálkozhatnak a természet sokszínűségére.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…