Hol volt, hol nem volt az erdő


Senki sem hiszi el, hogy mennyire kevés fás terület van Békés megyében, így az arányok érzékeltetése céljából körberajzoltam a nagyobb településeket. A sötétzöld foltok az "erdők". Miért az idézőjel? A MEGYÉBEN NINCS TERMÉSZETES ERDŐ. A nagybetű kiabálást jelent és én most ordítottam. Totál szívás a szülőföldemen természetjárónak lenni. Ez az egész csak egy mezőgazdasági nagyüzem, amiben a szántóföldi gazdálkodás még az én életemben lehetetlenné válik, mert nem lesz megoldható az öntözés. Az erdő pedig tűnő álom lesz csupán. A 60-80 éves kocsányos tölgyek haldokolnak a szárazságtól, amikor a fafaj életkora több száz év. Rossz látni a szenvedésüket.


Rakok be külön képet Mályvádról, ami a nagyobb, foltos fás terület a térképrészleten. Ennek egy része, a fátlan terület, árvízi szükségtározó. Jobb oldalán van egy picike védett rész, a Bányaréti őstölgyes, ami 1,8 hektár. Tulajdonképpen az egésznek védettnek kellene lennie, de nem az. Amint láthatod, több kicsi ültetvényből áll, amik zöme állami tulajdon és faanyagtermelők. Egyébként nincs elég "erdőnk" a helyi igényeket kiszolgálni, így az Erdélyi-szigethegységből is bőven jön fa. Az ottani fakereskedők szinte minden évben le tudják cserélni az autójukat, annyira felpörgött a tűzifa kereskedelme. Amióta magas a gáz ára, és lehetetlenség télen a rosszul szigetelt, szocpolból olcsó hitelből a 80-as években épült óriási családi házakat kifűteni, mindenki kályhát építtet és inkább fával-szénnel fűt. A megnövekedett igény a tűzifára rossz hír az "erdőknek". (Egyik márciusi helyi túra során döbbenten láttuk, hogy egy hatvanéves cserültetvényt vágnak ki, mert kell szociális fűtés támogatásnak.)


A páratlan szépségű hegyi erdők a kályháinkban hamvadnak el, hogy puffadt, nyavalyás testünk ne hűljön ki, mert képtelenek voltunk a mértékletességre. Nem láttuk a jövőt. És mi lesz, ha elfogynak a hegyi erdők? Mi lesz, ha hiába telepítünk, mert a kevés csapadék miatt nem tudnak megnőni a fák? Szeméttel fűtünk? Abból sok lesz. Élő fából kevés.
Mérges vagyok, mert átverve érzem magamat. A fogyasztói társadalom képtelen megadni az élethez szükséges alapvető természetélményt. A természetet számoljuk fel, hogy kényelmes életünk minden kelléke mindig elérhető legyen, amikből aztán irdatlan szeméthegyek lesznek. Túllőttünk a célon, és kényelmünk lesz a vesztünk, de előtte még a természetet lökjük a sírba. Fölösleges kiabálnom. Elmúlt éjfél.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon pontosan fogalmazol , ez van . Nem tudom mi lesz a vege , nekem is foloslegesen nagy hazam van . A z erdo meg nalunk is nagyon fogy .

    VálaszTörlés
  2. azert jo latni, h vannak ilyen emberek, blogok
    latom, h 2017-es bejegyzes, de mar akkor is olcsobb volt a gaz, hivatalosan, de ez egy mutyiorszag es a tuzifaval joval konnyebb mutyizni
    idetartozik a szocialis tuzifa is ... az erdotelepitesi tamogatasok vagy az erdogazdalkodasok 2% alatti profitrataja
    persze van egy reteg, akinek anyagilag, esetleg muszakilag, nincs lehetosege gaz vagy villanyfutesre
    es van egy reteg, aki nagyon meggazdagszik a fatuzelesu, ize, biomassza eromuveken, most epp kecskemeten akarnak epiteni egyet, a pecsi is egy sikertortenet
    de nem kell aggodni: beindultak a faultetesi mozgalmak https://www.facebook.com/WaldenSomogy/posts/2019932771439754?__tn__=K-R

    ertekelem a nevtelen hozzaszolo onkritikajat, innen mar csak egy lepes lenne a cselekves

    VálaszTörlés