Helyzetjelentés


Gombásztársam a nyári melegben a Béli-hegységben gombászik. Ő küldte a fotókat, amikkel a június eleji helyzetjelentést illusztrálom.
A helyzet nem túl gombás a képek ellenére. Sokat kellett mennie, hogy megtöltse a kosarat. Annyira nincs gomba, hogy a helyiek ki se mennek az erdőbe, mert minek? Egy-két kiló nyüves vargányáért nem strapálják magukat. Erre csak a szenvedélyes alföldi gombász képes, akinek ennyi gomba is maga a csoda.
Nem tudlak biztatni titeket. Aszály van. A GFS nem jelez medárdi esőket. Persze itt-ott heves zivatarok lehetnek, de azok az országos szárazságon nem enyhítenek.
Inkább vízpartra menjetek, de kenjétek be magatokat napfényvédő krémmel, mert erős a napsugárzás és 11-15h között ne tartózkodjatok a napon.
Most nincs más, türelmesnek kell lenni.


Megjegyzés: Szomorú látni, hogy a hegyvidéki erdők a klímaváltozás hatására kezdenek megváltozni. További nehézséget jelent az erdőknek a meglódult emberi tevékenység, a fakitermelés. Nem lesz ennek jó vége. Majd lesznek járhatatlan, semmire se jó bozótosok a kopár hegyoldalakon és kecskék mindenfelé, valamint a jelenleginél is nagyobb szegénység. Az ember semmiből sem tanul. Menthetetlenek vagyunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése