Széleslevelű nőszőfű

A széleslevelű nőszőfű Epipactis helleborine virága a termesztett csónakorchideáéra Cymbidium sp. hasonlít, csak annál jóval kisebb. Közel kell hajolni a növényhez, hogy megcsodálhassuk szépségét. A rózsaszínes-zöld virágok alig egy centisek. A közeli fotó alapján nagyobbnak tűnnek, de tényleg kicsik. Sokat kellett ügyeskednem, mire a szellő fújta, mozgó virágokról sikerült éles fotót lőnöm a mobilommal.
Ezzel a képpel teljesült a negyedik helyi orchideámra vonatkozó kérésem, megtaláltam és lefotóztam virágzó példányát. Egyébként nemcsak egy van, SOK. Óvatosan kell járni az élőhelyén, mert mindenfelé ott vannak.
A szép sokaság senkit se csábítson felszedésre, mert kertben nem marad meg! A széleslevelű nőszőfű érdekes viszonyban van a gombákkal, leginkább a fákkal társultakkal. A gombák nélkül elpusztul. A virágait sem érdemes leszakítani, mert nincs díszítőértéke vázában. Különben is goromba dolog kárt tenni egy természeti értékünkben, ami védett. Élőhelyén csodálatos látvány. Ott kell gyönyörködni benne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése