Ugrás a fő tartalomra

Békéscsabai gombaklub

Nyolcan voltunk a mai gombaklubban, ami a kellemetlen időjárásban kimondottan jó létszámnak mondható.
Igyekeztem szerdán a lehető legtöbb szép állapotú termőtestet összeszedni a hegyi erdőkben. A gyűjtésben segítettek gombásztársaim is. A csapat munkájaként és az ajándék szarvasgombának köszönhetően 30 gombafajt mutathattam be. Zömében bazídiumos Basidiomycetes gombák voltak öt rendből. (A mellékelt képen éppen a kenyérgombát vallattam, hogy tejeljen.)
Boletales

Nyári vargánya Boletus reticulatus
Fakó tinóru Butyriboletus fechtneri
Bíborvörös tinóru Imperator rhodopurpureus
Farkastinóru Caloboletus calopus
Sárga érdestinóru Leccinellum crocipodiumNyárfa-érdestinóru Leccinum duriusculum
Sötét érdestinóru Leccinum pseudoscabrum
Piros tinóru Hortiboletus rubellus
Bársonyostönkű cölöpgomba Tapinella atrotomentosa
Áltrifla faj Scleroderma sp.
Agaricales

Árvégű fülőke Gymnopus fusipes
Nyálkás gyökeresfülőke Hymenopellis radicata
Szegfűgomba faj Marasmius sp.
Szürke selyemgomba Amanita vaginata
Óriás selyemgomba Amanita ceciliae
Szürke galóca Amanita excelsa
Sárga galóca Amanita gemmata
Lángvörös pókhálósgomba Cortinarius purpureus
Polyporales
Sárga gévagomba Laetiporus sulphureus
Pecsétviaszgomba Ganoderma lucidum
Borostás egyrétűtapló Trametes hirsuta
Russulales
Fehértejű keserűgomba Lactifluus piperatus
Kenyérgomba Lactarius volemus
Varashátú galambgomba Russula virescens
Dióízű galambgomba Russula heterophylla
Büdös galambgomba Russula foetens
Kékhátú galambgomba Russula cyanoxantha
Galambgomba faj Russula sp.
Cantharellales
Sárga rókagomba Cantharellus cibarius

Tömlősgombák törzse Ascomycetes
Pezizales

Üreges szarvasgomba Tuber excavatum


A következő gombaklub szabadtéren lesz. Július 22-én Pósteleken a Boross László kutatóházban jövünk össze és vegyes gombából pörköltet főzünk. A helyszínen több szakellenőr is lesz, így nem kell félni a gombás ételtől. :-)

Megjegyzések

  1. Ma fedeztem fel laskagombát,eperfa tönkön.
    Kérdezném ehető e?
    Tudok fotót küldeni.megízleltem óvatosan nagyon kellemed íze vsn.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…