Gombás szombat

Az év 21. hetén az esőknek köszönhetően a gombák elindították a szaporodási ciklusukat és termőtesteket kezdtek el növeszteni. A gombászok örömére a kicsi talajlakó korhadékbontók közt gombaásznak számító mezei szegfűgomba Marasmius oreades is tömegesen hozza elő termőtesteit. Ezek közül pár nagyobb látható a tenyeremen. A szegfűgombából két árus is hozott egy-egy ládával, vagyis volt kiváló, finom ehető gomba a csabai piacon. Természetesen mind elfogyott. Amikor hazaértem, a telken is lefotózhattam a szegfűgombát, hiszen a füves részen megtelepedett. Hazafelé sétálva fotóztam le a kis csoport tintagombát Coprinellus sp. A mai nap egyszerűen tökéletes volt. A telken találtam még egy csiperkét Agaricus sp. is, és a nedves talajon heverő bodzaágakon júdásfülgombát Auricularia auricula-judae.
A málnaszeder kerti növény, de mivel két erdei növény hibridje, málna és szeder, és az egyik fiatal kocsányos tölgyem Quercus robur árnyékában éldegél, erdei hangulatot jelenít meg számomra. Ezért került be a fotója a képválogatásba. 
A 22. héten folytatódik a termőhullám. Jönnek elő a csiperkék, az őzlábgombák, és az esők után két héttel a fákkal élő gombák is növeszteni kezdik a termőtesteiket. Tehát következő hétvégére számítok a nyárfa-érdestinóru Leccinum duriusculum megjelenésére, ami meglepően finom. Az egyik legjobb csemegegombánk Békés megyében.
Lásd a mai fotóimat. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése