Homo sapiens, avagy bölcs ember, amely nem volt képes felfogni alapvető összefüggéseket és globális kihalást előidézve önmagát is kipusztította

A bejegyzés címe önmagában egy bejegyzés, amit bővebben kifejtve számtalan módon variálva megírtam már többször.
A három könyv közül Zelei Anna, Ha az erdő beszélni tudna című kötete hozta ki belőlem a hosszú címet, mert az erdei ökoszisztéma válsága az egyik krízis, ami komoly hatással van az életünkre. Elképesztő hatékonysággal irtottuk ki a mérsékelt övi fásszárú növénytársulásokat pár ezer év alatt, és a pusztítás jelenben is zajlik Romániában, de máshol Európában is. Némileg cinikusan írtam egy cikket két éve az európai ősbükkösök megmentésére vonatkozó terv kapcsán. Az Alföld egykori zárótársulását a keményfás ligeterdőt külön online magazinszámban mutattam be. Ez a valamikori igazi erdőnk a mi földéhségünk miatt 98%-os veszteséget szenvedett el, vagyis maradt belőle 2%, de annak létét is fenyegetjük, illetve a behurcolt gomba növényi-patogének, inváziós növényfajok valamint a mi hatásunkra felpörgött felmelegedés üti-veri a maradékát, vagyis teljesen el fog tűnni, mert nem tud fennmaradni.
Amit az erdőért teszünk, pusztán a lelkiismeretünk csitítására szolgáló pótcselekvés. Amikor hallom, hogy itt-ott 10-20 hektár új erdőt telepítettek, mindig egy nagy mértékű aránytalanság jut eszembe: 400 ezer hektár szántó és 25 ezer hektár faültetvény van Békés megyében. Itt minden alá lett rendelve a 19. században a gabonának, az ember gazdálkodásának.
Sose voltak nagy erdőségeink, a tájunk az erdős-sztyepp övezetben van, vagyis nagyobbrészt puszta ligetes erdőfoltokkal tarkítottan. A puhafás és keményfás ligeterdők a valamikori árvizeknek köszönhették fennmaradásukat, a folyóink extra vize éltette a fás vegetációt. Volt még a tájban tatárjuharos lösztölgyes is mint valódi klímazonális társulás, de ezt már 5000-6000 ezer éve az ide települő emberek kivágták és felhasználták faanyagát.
Semmi kedvem tovább keseríteni a szívemet. Minden döntésünknek következménye van. A természet nagyarányú felhasználása, elpusztítása végső soron a fajunk egyedszámának drasztikus lecsökkenéséhez fog vezetni és pár évszázad alatt a kihalásához is, mert bár találékonyak vagyunk, de 50 Celsius fokban igen könnyedén elpusztulunk és ilyen hőségben az általunk ismert fauna már rég a múlt emléke lesz. A holocénnek véget vett az antropogén eredetű felgyorsult melegedés. A 21. század minden tekintetben elképesztőbb lesz mint a 20. volt, pedig ott is történtek bőven extrém szörnyűségek!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése