Közszolgálati feladat

A mai napon volt egy különleges élményem, az első ilyen típusú feladat, amikor külön kellett gombahatározást végeznem, hogy egy kisgyermek elkerülje a gyomormosást, mert ismeretlen gombából evett az óvoda udvarán. Természetesen a telefonhívás után azonnal mentem a kórházba, és a gyermekosztályon meghatároztam a gombát, ami a kerti rétgomba Agrocybe dura volt. 
Hazafelé sétálva, a fűből egy termőtestet felvéve a fotómmal a lemezeit és a gallérját örökítettem meg, a gallérján pedig a spóraporát. Jól látható, hogy ez egy sötétbarnás kalaposgomba vagyis a nagyon népes kalaposgomba-alkatúak Agaricales rendjébe tartozik, azon belül a Strophariaceae harmatgombafélék családjába. A többi rétgombával és a kisebb, fehér-sárga harmatgombákkal téveszthető össze. Utóbbiak nem ehetők.
A kerti rétgomba jóval nagyobb termetű, csoportosan termő csemegegomba rokona a déli tőkegomba
Cyclocybe cylindracea, ami nem a talajon, hanem korhadó nyárfa maradványokon terem.
A városi zöld területeken, így közintézmények udvarán is számos tágtűrésű gombafaj előfordulhat. Az egyik a kerti rétgomba, ami ártalmatlan, még ehető is, de nem tartozik a csemegegombák közé. 
A városlakó korhadékbontók közül a kis méretű őzlábgombák Lepiota spp. az igazán veszélyesek, melyek közt akadnak olyanok, amik a gyilkos galóca Amanita phalloides fő méreganyagát tartalmazzák, tehát életveszélyesen mérgezőek. A linkelt írásban olvashatsz a gyilkos galócáról is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése